Sturgeon ponovo otvara mogućnost škotske neovisnosti i prijeti novim referendumom

Foto: Fah

PREMIJERKA Škotske Nicola Sturgeon uputila je danas oštro upozorenje svojoj britanskoj kolegici Theresi May: u slučaju "teškog Brexita", odnosno izlaska iz jedinstvenog europskog tržišta, Škotska bi mogla izglasati napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva prije nego ono napusti Europsku Uniju.

Sturgeon je najavila da će se sljedeći tjedan Zakon o referendumu o neovisnosti biti stavljen na javnu raspravu. Dodala je da Velika Britanija izvan jedinstvenog tržišta neće biti "ista zemlja" za koju je Škotska glasala da ostane njenim dijelom, piše politico.eu.

"Odlučna sam pružiti Škotskoj mogućnost ponovo odlučiti o neovisnosti - i to prije nego UK napusti EU - ako je to potrebno da zaštitimo naše nacionalne interese.

U članku za politico.eu, Sturgeon je Škotsku opisala kao europsku naciju, povijesno povezanu s kontinentom trgovinskim i prijateljskim odnosima te dobrodošlicom brojnim europskim građanima u modernim vremenima. Naglasila je činjenicu da su škotski glasači izabrali ostanak unutar EU sa čak 24% razlike te da nijedna škotska regija nije glasala za Brexit.

Velike opasnosti "teškog Brexita"

Liderica Škotske nacionalne stranke najavila je i da će njena vlada pripremiti vlastiti model Brexita koji uključuje ostanak Škotske u jedinstvenom tržištu čak i ako ga ostatak UK-a napusti, te novu autonomiju od Londona u vezi imigracijske politike i međunarodnih ugovora.

Budućnost izvan jedinstvenog tržišta mogla bi biti katastrofalna i za Škotsku i za ostatak UK-a. Izvješće za škotski parlament koje je izradio ekonomski institut Fraser of Allander, upozorava da bi "teški Brexit" za Škotsku značio gubitak 80 tisuća poslova u sljedećih 10 godina.

Isto tako, građani UK- mogli bi u tom slučaju biti primorani tražiti vize ako žele živjeti i raditi u Uniji.

Sturgeon je scenarij za UK izvan jedinstvenog tržišta opisala kao "izoliranu zemlju, zaokupljenu sobom, koja krvari poslove, investicije i prilike".

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.