Sud u Italiji poništio odluku o eutanaziji medvjedice koja je ubila mladića (26)

Foto: Profimedia

TALIJANSKI sud je suspendirao odluku o eutanaziji smeđe medvjedice koja je ubila 26-godišnjeg trkača u Alpama. Životinja, 17-godišnja ženka identificirana kao JJ4, uhvaćena je nakon kobnog napada na Andrea Papija koji se dogodio 5. travnja u blizini sela Caldes.

Papi je postao prva osoba u Italiji koja je ubijena u napadu medvjeda u moderno doba, piše Guardian. Suci administrativnog suda u Rimu, poznatog kao Državno vijeće, objavili su danas da, iako bi medvjedicu trebalo držati u zatočeništvu zbog javne sigurnosti, naredba o odstrelu je "nesrazmjerna" i nepotrebna.

Čelnik pokrajine Trento, gdje se dogodio napad, zalagao se za eutanaziju, dok su se skupine za prava životinja borile za to da medvjedica bude pošteđena. Konačna odluka ne očekuje se do daljnje žalbe u prosincu. Područje oko grada Trenta, koje je ponovno naseljeno medvjedima od 1999. u okviru programa financiranog od strane EU-a, doživjelo je nekoliko napada medvjeda posljednjih godina.

Ideja prebacivanja medvjedice u Rumunjsku

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje o provedivosti ideje uspješnog suživota ljudi i životinja. Medvjedica JJ4 već je ranije optužena za napade na još dvije osobe. Lobistička skupina za prava životinja LAV pozdravila je sudsku odluku i naglasila da bi ona trebala medvjedici garantirati sigurnu budućnost. 

"Više nema razloga za odgodu prebacivanja JJ4 u sigurno i ovlašteno sklonište u Rumunjskoj", rekao je Massimo Vitturi, glasnogovornik LAV-a. Lobistička skupina je pronašla sklonište u Rumunjsku i ponudila da plati transport životinje.

Rimski suci su dali odgodu izvršenja odluke i drugom medvjedu, MJ5, koji tek treba biti uhvaćen, a također je bio suočen s nalogom za odstrel nakon što je u ožujku ozlijedio čovjeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.