Sud u Salvadoru oslobodio djevojku optuženu da je pokušala pobaciti

Foto: EPA

KAKO javlja BBC, sud u Salvadoru oslobodio je djevojku koja je nakon što je rodila djevojčicu bila optužena za pokušaj ubojstva djeteta.

Pod tom optužnicom prijetila joj je 20-godišnja zatvorska kazna. 

Liječnici sumnjali da je pokušala abortirati

Imelda Cortez ostala je trudna nakon što ju je silovao očuh koji ju je seksualno zlostavljao godinama. 

Djevojčicu je rodila u toaletu u travnju prošle godine. Nakon porođaja prevezena je u bolnicu u kojoj su liječnici zaključili da je pokušala pobaciti. 

Kćer nije vidjela te je optužena za pokušaj ubojstva i uhićena. U pritvoru je provela više od 18 mjeseci. Tužitelji su tvrdili da je Imelda kriva za pokušaj ubojstva jer nikome nije rekla da je trudna te nikome nije rekla da joj pruži liječničku pomoć nakon porođaja. Zaključili su da se radi o pokušaju pobačaja i prijavili je vlastima. Prijetila joj je kazna od 20 godina zatvora.

Sud je oslobodio 

U ponedjeljak je sud u Salvadoru presudio da Cortez nije kriva jer nije znala da je trudna te da nije pokušala ubiti dijete. 

Njezini su pak odvjetnici tvrdili kako je Imelda priznala policiji da se nije odmah pobrinula za tek rođeno dijete kako bi izbjegla oštriju kaznu, budući da zanemarivanje nosi sa sobom kaznu zatvora od godine dana. 

Ali sud je na koncu utvrdio da nije kriva ni za kakav zločin te je puštena na slobodu. 

"Ova presuda predstavlja nadu za žene koje su i dalje u zatvorima i kojima se sudi za ubojstvo s predumišljajem", rekla je njezina odvjetnica Ana Martinez za BBC.

Cortez su ispred suda u Usulutanu dočekali okupljeni rođaci i aktivisti za ljudska prava s transparentima podrške.

Očuh koji ju je silovao uhićen 

Tužitelji su pak izvijestili kako je očuh Imelde Cortez uhićen zbog seksualnog zlostavljanja te da ga čeka suđenje. Salvador je jedna od nekoliko zemalja u svijetu u kojima je abortus u potpunosti zabranjen te njegov pokušaj nosi teške kazne. 

Iako nije jedina zemlja južne i srednje Amerike koja ima ovakvu zabranu, jedina je zemlja s ovako strogim zatvorskim kaznama. Liječnici u Salvadoru moraju obavijestiti vlasti o svakom slučaju za koji misle da je žena pokušala okončati trudnoću, ili u suprotnom i oni sami mogu završiti u zatvoru.

Od 2000. godine više od 100 osoba je osuđeno za zločine povezane s abortusom, javlja BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.