Sud: Von der Leyen je skrivala ugovore o cjepivu protiv korone. Oglasila se Komisija

Foto: EPA

Sud Europske unije danas je presudio da Europska komisija (EK) nije bila dovoljno transparentna oko nabavke cjepiva protiv covida-19, prenosi agencija dpa.

Europarlamentarci i građani, pozivajući se na zakone o slobodi informacija, zatražili su od Komisije da objavi ugovore o nabavci cjepiva, no izvršno tijelo EU objavilo je samo cenzuriranu verziju, zbog čega je pokrenut proces na sudu.

Von der Leyen pod pritiskom zbog cjepiva

Presuda suda u Luksemburgu udarac je za predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen, čije je djelovanje tijekom nabavke cjepiva pod okom javnosti, posebice zbog odbijanja Komisije da objavi poruke koje je razmijenila sa šefom Pfizera Albertom Bourlom.

Politico je krajem prošle godine izvijestio da je najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 za europske građane uništeno, što je porezne obveznike koštalo najmanje četiri milijarde eura. Taj medij upozorava kako je ta cifra vjerojatno podcijenjena.

Politico piše da je EU od početka pandemije krajem 2020. naručila oko 1.5 milijardi doza cjepiva, oko tri za svakog europskog građanina.

Financial Times u kolovozu 2021. izvijestio je pak da je Pfizer uslijed pandemije povisio cijenu svojeg cjepiva za četvrtinu.

Sud: Nisu objasnili zašto su cenzurirali dijelove ugovora

Von der Leyen sutra treba osvojiti podršku većine zastupnika unutar Europskog parlamenta kako bi ostala na čelu Europske komisije nakon isteka aktualnog mandata kasnije u godini.

Opći sud EU danas je presudio, u dva odvojena slučaja koja nisu izravno povezana s dopisivanjem predsjednice EK-a i čelnika Pfizera, da Komisija nije pružila adekvatan razlog za cenzuru dijelova ugovora.

Primjerice, "zacrnjeni" su dijelovi ugovora koji se tiču odšteta farmaceutskih tvrtki u slučaju neispravnosti cjepiva. Komisija sad ima dva mjeseca i deset dana da se žali na odluku.

Oglasila se Europska komisija

Nakon toga se oglasila i Europska komisija. Njezino priopćenje prenosimo u nastavku.

"Komisija prima na znanje presude Općeg suda u dvama predmetima koji se odnose na pristup ugovorima o cjepivu protiv bolesti covid-19 i povezanim informacijama. Komisija će pažljivo proučiti presude Suda i njihove posljedice", stoji u uvodu priopćenja.

"Presude Općeg suda su u pogledu većine zahtjeva u skladu s odlukama Komisije. Sud priznaje da zaštita komercijalnog interesa obuhvaća odredbe ugovora koje se odnose na: a) lokaciju proizvodnih pogona; b) odredbe o pravima intelektualnog vlasništva; c) odredbe o predujmovima; d) pristup rokovima isporuke.

Opći sud potvrdio je da je Komisija imala pravo omogućiti samo djelomičan pristup. Samo je djelomično prihvatio tužbu u dvije točke.

Presudio je da je Komisija trebala pružiti dodatna objašnjenja kako bi opravdala odbijanje pristupa određenim odredbama ugovora.

Presudio je i da je Komisija trebala dostaviti osobne podatke članova pregovaračkih timova koji se sastoje od predstavnika država članica i dužnosnika Komisije", navodi se u priopćenju.

Komisija se opravdava da joj je bilo teško postići ravnotežu

"Komisija općenito odobrava najširi mogući javni pristup dokumentima, u skladu s načelima otvorenosti i transparentnosti.

U tim je slučajevima Komisija morala postići tešku ravnotežu između prava javnosti, uključujući zastupnike u Europskom parlamentu, na informiranje i pravnih zahtjeva koji proizlaze iz samih ugovora o cjepivu protiv bolesti covid-19, što je moglo dovesti do zahtjeva za naknadu štete na trošak poreznih obveznika.

Naime, Sud je često u prošlosti prepoznao potrebu za zaštitom poslovnih interesa ugovornog partnera.

U svakom slučaju, Komisija je Europskom parlamentu (u skladu s Okvirnim sporazumom o odnosima između dviju institucija) dostavila potpune informacije o ugovorima o cjepivu protiv bolesti covid-19.

U skladu s institucionalnom ulogom Komisija je odgovorna za osiguravanje nepostojanja sukoba interesa te je dužna štititi privatnost i osobne podatke dotičnih pojedinaca. U ovom trenutku Komisija zadržava svoje pravne mogućnosti", zaključuje se u priopćenju Europske komisije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.