Suđenje zbog smrti Gabrijela Bebića zatvoreno za javnost. Na ročište došli roditelji

Foto: Božo Radić/Cropix

NAKON što je u svibnju prošle godine potvrđena optužnica protiv tri liječnice i medicinske sestre zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića 2018. godine, za danas je zakazano prvo ročište na dubrovačkom sudu.

Predmet vodi sutkinja Ilka Markić. Prema rasporedu, ročišta u istom predmetu bit će i sutra i prekosutra.

Na ročište su stigli roditelji preminulog dječaka. Javnost je isključena sa suđenja.

Evo za što se terete osumnjičene

"Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.", stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.