Sudskog vještaka prevarili lažnim nasljeđem rođaka iz Benina od 30 milijuna eura

SUDSKOG vještaka ekonomske struke dvojica prevaranata nasamarila su za 15.300 eura, koliko im je isplatio kako bi mu "prebacili" nasljeđe pokojnog rođaka iz Porto Nova, prijestolnice zapadnoafričke države Benina od - 30 milijuna eura! Stvar je konačno razotkrivena kad su vještaku DHL-om poslali krivotvoreni ček Deutsche Bank. 

"Ovdje Benin, rođak vam je ostavio 30 milijuna eura"

Inspektori Gospodarskog odjela splitske Policijske uprave preko IP adresa došli su do počinitelja, no pitanje je radi li se o stvarnim osobama. Za prijevaru i krivotvorenje su prijavili Rolanda Ajakoua iz Benina i navodnog irskog odvjetnika Lewisa Cosmosa. Njih dvojica tražili su i dobili od vještaka novce za sudske, bankovne i odvjetničke usluge. 

"Podaci su se poklapali 99 posto", kaže nasamareni vještak, koji radi i kao konzultant za "izvlačenje" sredstava iz pretpristupnih Fondova Europske unije. Pitali smo ga je li stvarno imao rođaka u Beninu ili je obećanih 30 milijuna eura zvučalo preatraktivno da bi tek tako odustao od cijelog posla. "To je bivša belgijska kolonija. Istraživali smo i zaključili da bi se moglo raditi o mom rođaku", kaže vještak. Čini se da su ipak loše istraživali, jer Benin nije bivša belgijska, već francuska kolonija.

Ne zna radi li se o pravom identitetu prevaranata. "To je sad na Interpolu da otkrije", kaže on.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.