Sukob Ukrajine i ključne saveznice. "Što, da umremo od gladi jer su oni u ratu?"

Foto: EPA, Profimedia

Poljska i Ukrajina imaju zajedničkog neprijatelja, ali teško je to zaključiti sudeći samo prema onome što se događa na graničnom prijelazu Dorohusk-Jagodin. Poljsku stranu granice blokira nekoliko desetaka poljskih poljoprivrednika, od kojih mnogi drže crveno-bijele zastave. Prosvjeduju zbog, kako kažu, poplave ukrajinskog žita i drugih proizvoda nakon liberalizacije trgovine koju je uvela Europska unija kao odgovor na rusku invaziju, piše Politico.

"Moramo zatvoriti granicu. Zar trebam umrijeti od gladi zato što su oni u ratu?" upitao je Ździsław Dąbrowski, poljoprivrednik s malim posjedom od 30 hektara koji se pridružio demonstracijama. Prosvjednici propuštaju samo dva kamiona na sat u Ukrajinu i nijedan u drugom smjeru. To je uzrokovalo kolonu dugu 11.5 kilometara na poljskoj strani, uglavnom ukrajinskih kamiona koji čekaju da se vrate kući.

Volodimir je zapeo 9. veljače. Nosi kutije iz Njemačke koje se koriste za pakiranje soka od naranče u tvornici u Odesi. "Bez tih kutija tvornica stoji", rekao je naginjući se s prozora svog plavog kamiona: "Stalno me zovu. Na putu sam već 22 dana."

Ista je situacija na svim cestovnim graničnim prijelazima između Poljske i Ukrajine, a stres izazvan prosvjedima kvari odnose između Varšave i Kijeva. Oleksandr Kubrakov, zamjenik ukrajinskog premijera i ministar infrastrukture, rekao je u nedjelju da je 160 tona ukrajinskog žita ilegalno izbačeno iz željezničkih vagona u Poljskoj tijekom transporta u luku Gdanjsk - što je već četvrti takav incident.

"Koliko će dugo poljska vlada i policija dopuštati da se ovaj vandalizam nastavi? Još jednom, svi ti poljoprivredni proizvodi prevoze se u zapečaćenim vagonima i idu u druge zemlje. Mi se strogo pridržavamo zakona. A vi?" napisao je Kubrakov na X-u.

Dvije vlade trebale bi se sastati u Varšavi u srijedu. Poljski premijer Donald Tusk odbio se u petak sastati s izaslanstvom ukrajinske vlade, na čelu s premijerom Denisom Šmihalom, koje je doputovalo na prijelaz Korczowa-Krakovec kako bi pokušalo riješiti krizu. Šmihal je rekao poljskim poljoprivrednicima da ukrajinsko žito od rujna nije uvezeno u Poljsku i da svako zrno koje prijeđe granicu ide u druge zemlje: "Poljaci i poljski poljoprivrednici moraju čuti ovu istinu kako bi shvatili besmislenost blokade granice."

Ukrajinski poljoprivrednici dovezli su na prijelaz opremu oštećenu ruskim minama kako bi poljskim poljoprivrednicima pokazali u kakvim uvjetima moraju raditi.

Zelenski: Branit ćemo svoje interese

Predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je rekao: "Kao predsjednik, otvoreno kažem da je za nas vrlo važno održati naš savez s Poljskom. A ako se ne poduzmu koraci, branit ćemo svoje interese." Granica je za Ukrajinu egzistencijalno pitanje. Na taj način dobiva oružje i streljivo - od kojih većina dolazi željeznicom - i uspijeva održati svoje narušeno gospodarstvo u funkciji.

Ali poljski farmeri kažu da je to pitanje i za njih ključno. Oni osuđuju EU zbog dopuštanja uvoza ukrajinskog žita - koje je Poljska blokirala s domaćeg tržišta kršeći pravila EU. Odluka EU da pomogne Ukrajini u izvozu svoje robe putem takozvanih puteva solidarnosti kroz zemlje kao što su Poljska, Rumunjska i Mađarska pomogla je stabilizirati cijene žitarica i uljarica u EU, ali je također omogućila trgovcima i prerađivačima u tim zemljama da kupe jeftine proizvode umjesto da pomognu u njihovom daljnjem izvozu.

Poljoprivrednici u područjima koja neposredno graniče s Ukrajinom vidjeli su kako se njihovi silosi pune, a cijene padaju. Nacionalne vlade, uključujući i poljsku, odgovorile su blokadom svojih domaćih tržišta.

"Ono što šalju je otrovno. Nije prikladno čak ni za stočnu hranu"

"Kako bismo se mi trebali natjecati? U Ukrajini posluju velike korporacije", požalio se Marcin Bolesta, koji ima farmu od 20 hektara u istočnoj poljskoj regiji Podlaskie, i dodao: "Teško je uzdržavati obitelj. Imamo kredite. Kako ćemo ih vratiti? Ne želimo da ukrajinska pšenica prijeđe granicu. Ono što šalju je otrovno. Nije prikladno čak ni za stočnu hranu."

U Poljskoj je postalo uobičajeno postavljati pitanje zadovoljavaju li ukrajinski proizvodi standarde EU iako nedostaju dokazi koji bi poduprli ta pitanja. Čak je i zamjenik ministra poljoprivrede Michał Kołodziejczak - i sam poljoprivredni aktivist - proveo osobne inspekcije ukrajinskog žita na granici posljednjih tjedana nakon što je doveo u pitanje njegovu kvalitetu.

Poljski prosvjedi nisu usmjereni samo na Ukrajinu. Poljoprivrednici su također ljutiti zbog Zelenog plana Europske unije, za koji kažu da će ih opteretiti dodatnim troškovima. Oni ukazuju na zahtjev EU da se četiri posto zemlje ostavi neobrađeno iako je Bruxelles odgodio nametanje tog pravila, tako da zapravo nitko nije pogođen.

"Dosad se ništa nije promijenilo, ali želimo da se sve to baci u smeće", rekao je Dąbrowski.

Poziv na zatvaranje granica

Neki prosvjednici također pozivaju na zatvaranje granice za drugu robu iz Ukrajine, poput cementa. Uvoz je skočio s 51.000 tona 2021. godine na 340.000 tona prošle godine. No cement je rijetka svijetla točka za ukrajinsku trgovinu s Poljskom. Prošle je godine Poljska izvezla 12 milijardi eura robe u Ukrajinu, što je povećanje od 13.6 posto u odnosu na 2022. U međuvremenu, ukrajinski izvoz u Poljsku pao je za 23 posto, na pet milijardi eura.

Prosvjedi farmera uslijedili su nakon štrajkova kamiondžija krajem prošle godine koji su se žalili na nepoštenu konkurenciju svojih ukrajinskih kolega. No političari u Varšavi, kao i u većini drugih zemalja, prihvaćaju pritužbe poljoprivrednika - pogotovo jer Poljska odbrojava dane do lokalnih izbora 7. travnja, koji će biti test snage za Tuskovu koaliciju, koja je osvojila vlast prošle jeseni.

Četiri stranke koje čine Tuskovu vladajuću koaliciju žele dobro proći i imaju zajednički cilj ponovno poraziti stranku Pravo i pravda (PiS), koja je izgubila na parlamentarnim izborima u listopadu.

Iako se samo sedam posto Poljaka bavi poljoprivredom, oko 40 posto stanovništva živi na selu, zbog čega su ruralni stavovi politički ključni. Opasnost je bila vidljiva na prijelazu Dorohusk, gdje su farmeri stavili lik Kołodziejczaka, zamjenika ministra poljoprivrede, u invalidska kolica u blizini logorske vatre, koja je gorjela nasred ceste.

Tusk je bio vrlo oprezan da ne naljuti poljoprivrednike odbijajući upotrijebiti silu kako bi rastjerao prosvjede i otvorio granicu. "Prosvjed poljoprivrednika, želim to vrlo jasno reći, ima svoje duboko opravdanje", rekao je Tusk u petak.

Raspoloženje je loše i u Ukrajini i u Poljskoj

U međuvremenu je predsjednik Andrzej Duda, lojalist PiS-a, rekao u televizijskom intervjuu sljedeće: "Po mom mišljenju, poljoprivrednici su u pravu."

Politički oprez ogleda se u poljskim anketama javnog mnijenja koje pokazuju zahlađenje entuzijazma prema Ukrajini. Prije dvije godine samo je 17 posto Poljaka reklo da ne bi pomoglo ukrajinskim izbjeglicama, prošle godine njihov broj je porastao na 34 posto, a sada tako misli 41 posto Poljaka, prema istraživanju organizacije Openfield.

Raspoloženje je loše i u Kijevu. Broj Ukrajinaca koji Poljsku vide kao prijateljsku zemlju pao je s 94 posto prošle godine na današnjih 79 posto.

"Naše gospodarstvo je u kolapsu. Sva roba koja bi trebala pomoći gospodarstvu zapela je na granici. Svi ti kamioni su puni robe kupljene u Europskoj uniji", rekao je Volodimir, koji nije želio reći svoje prezime, i dodao: "Rusi nas ubijaju, a ovo je terorizam usmjeren protiv nas."

Oleksandr, koji je 17 dana zapeo s teretom orašastih plodova iz Nizozemske za tvornicu slatkiša u Ukrajini, bio je bijesan: "Ovi prosvjednici su kreteni. Zaglavili smo ovdje. Nisam se oprao tjednima. Smrdim. Moram srati u polju. Mislio sam da smo prijatelji s Poljskom, ali ovo nam je nož u leđa."