Sukobi na granici Kosova i Srbije: Ozlijeđeno 20 prosvjednika i 31 policajac

U SUKOBU koji je izbio na granici Kosova i Srbije između prosvjednika iz kosovske udruge Samoopredjeljenje i kosovske policije privedeno je 146 ljudi, a ozlijeđen je 31 policajac i 20 prosvjednika.

Među uhićenima je i vođa Samoopredjeljenja Albin Kurti, piše B92. Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani je kazao da je kod Podujeva uhićeno 112 ljudi, a 34 ih je uhićeno kod graničnog prijelaza Bela zemlja. Kod Podujeva je uhićen 31 policajac i više od 20 prosvjednika.

Prosvjednici na policiju bacali kamenje i metalne predmete

Pored ceste Medare-Podujevo-Priština se još uvijek nalaze manje grupe pristaša Samoopredjeljenja, koje čuvaju kosovski policajci. Prosvjednici su prosvjed danas održali samo na teritoriju Kosova, dok na srpsku stranu nisu prelazili. Nakon što su prosvjednici blokirali ceste, kosovska policija je krenula u odlučnu akciju kako bi uklonili "barikade".

"Tijekom intervencije policija je naišla na aktivan otpor prosvjednika koji su napadali kamenjem i metalnim predmetima", priopćili su iz kosovske policije. Na intervenciju policije, prosvjednici su odgovorili bacanjem kamenja i drugih predmeta. Prije uhićenja je Kurti kazao da policija ne treba zaustavljati prosvjednike, nego treba omogućiti ulazak robe iz Srbije i osigurati "ostvarivanje reciprociteta" te je dodao da Srbija vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu.

Vlada Kosova izrazila je žaljenje zbog nasilnih akcija pripadnika Samoopredjeljenja protiv policije Kosova te je pozvala vođe prosvjednika da ne poduzimaju nasilne akcije i ne ometaju slobodu kretanja koja se garantira ustavom Kosova. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.