Summit NATO-a: Obama pozvao na jačanje doprinosa misijama u Afganistanu

"VESELIMO se jačanju uloge Francuske u strukturama NATO saveza, a snažno podupiremo jačanje europske obrane i sigurnosti. Upravo stoga izrazili smo dobrodošlicu u NATO Hrvatskoj i Albaniji", kazao je danas prvog dana summita NATO-a na kojem se slavi 60-godišnjica postojanja Saveza u Strasbourgu američki predsjednik Barrack Obama.

> Video: Strasbourg postao ratna zona zbog nasilnih anti-Nato demonstracija

> Protivnici članstva u NATO-a najavili prosvjede u Zagrebu i Zadru

> Neće valjda proglasiti praznik: Sanader pozvao Hrvate na slavlje ulaska u NATO

> Sanader putuje u Strasbourg s uplatnicom od 3.030.000 eura članarine za NATO

Podsjetimo, Hrvatska sudjeluje prvi puta kao ravnopravna članica, a na summitu bit će nazočni predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader koji su kasno popodne stigli u Strasbourg gdje su iz zračne luke helikopterima njemačke policije prebačeni u Baden-Baden na večeru šefova 28 država članica.

Jačanje doprinosa misiji u Afganistanu

Inače, protokol summita kaže kako će dobrodošlicu u NATO-u Hrvatskoj i Albaniji prvo službeno poželjeti glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer, a nakon toga i američki predsjednik Barack Obama. Tom prigodom trebao bi Mesiću i Sanaderu predati kopiju Sjevernoatlantskog ugovora.

Treba spomenuti kako je prvi dan okupljanja na summitu NATO-a obilježila najava SAD-a koja govori o jačanju suradnje sa saveznicima iz Europe.

Tako je prije summita održano niz bilateralnih sastanaka pa je Obama razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a zatim u Baden-Badenu i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Obama koji se usudio prošetati ulicama Strasbourga i Baden-Badena poručio danas kako se SAD ne može bez Europe, isto toliko koliko Europa ne može bez SAD-a, da bi zatim pozvao na obnovu suradnje i jačanje doprinosa misiji u Afganistanu.

Lakše će Europu, nego SAD

"Rat u Afganistanu nismo mi izabrali. On je bio nametnut napadima al-Qaide, no teroristi zbog blizine lakše mogu napasti Europu nego Ameriku" rekao je danas Obama koji je popraćen s burnim pljeskom kada je rekao da SAD neće vršiti torturu i da će zatvoriti Guantanamo.

Osim terorističke prijetnje, Afganistana i Al Quaide, tema NATO summita je odnos s Rusijom, a odaslan je i poziv Rusima da im se pridruže u pokušajima sprečavanja razvoja nuklearnih kapaciteta Irana i Sjeverne Koreje.

"Pozivam Rusiju da zajedno sa SAD-om, kao dvije najveće nuklearne sile, surađuju. Ovaj tjedan u Pragu ću ponuditi viziju svijeta bez nuklearnog naoružanja", rekao je danas Obama naglašavajući kako bi nuklearno oružje u rukama kriminalaca moglo uništiti bilo koji grad na planetu.

Jake mjere osiguranja

Recimo na kraju kako se summit NATO-a održava se pod strogim mjerama sigurnosti, a Strasbourg kao i svi prilazi gradu te autoceste su zatvoreni. Na osiguranju Nato summita radi oko 25.000 policajaca, koji bi trebali obuzdati desetke tisuća prosvjednika, za koje se očekuje da će sudjelovati u demonstracijama.

Tako je unatoč jakom osiguranju oko stotine protuglobalističkih prosvjednika naoružanih drvenim motkama i kamenjem razbijali automobile, prozorska stakla i izloge te palili drvenu kramu nasred prometnica.

Naime, grupe prosvjednike pokušavale su se od sinoć probiti s južnoga prilaza Strasbourgu, a policija je uzvraćala suzavcem, palicama i gumenim mecima.

Grupe prosvjednika pokušavaju ući u Strasbourg

Policija je službeno objavila kako je ukupno uhićeno oko tristotinjak prosvjednika, a protiv 105 najnasilnijih podignut će se optužnice.

Strah od nemira i prosvjeda zaista je velik a tome svjedoči i niz policijskih blokada- barikada u samom središtu Strasbourga kroz koje građani mogu prolaziti samo uz predočenje posebnih propusnica. Ukoliko bi koja barikada moguće i pala pod naletima prosvjednika veliki broj teško naoružani policajaca spremno je uskočiti kako bi se odbili prosvjednici.

Večeras se inače očekuje vrhunac prosvjeda kada će najmanje 40.000 prosvjednika udruženih u šeststotinjak organizacija iz 33 zemlje, od kojih oko 4000 nasilnih pokušati ući u Strasbourg.

M.M.
Foto:AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.