Summit o Zapadnom Balkanu pred krahom: 14 dana do konferencije, a BiH nije napravila baš ništa?!

JEDINO što je spremno za održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 2. lipnja u Sarajevu jest to što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u utorak formiralo Organizacijski odbor.

Ni smještaja, ni hostesa, ni VIP salona, a ni hrane

Odbor je formiran nakon što su iz Odsjeka za diplomatski protokol upozorili rukovodstvo MVP-a da za početak mora zakupiti VIP salon na aerodromu, rezervirati smještaj, angažirati hostese, ručak za 250 osoba, vozila, akreditacije i ostale tehničke pripreme za održavanje konferencije, pišu Nezavisne novine.

Šef diplomacije BiH Sven Alkalaj donio je odluku o formiranju Organizacijskog odbora, no izgleda da još se ne zna tko su njegovi članovi pa umjesto imena za neke sektore piše samo "predstavnik". Alkalaj je u međuvremenu otputovao u Tadžikistan, a pomoćnica ministra za bilateralne poslove Jasmina Pašalić na odmoru je, nakon čega ide u mirovinu pa će u Organizacijskom odboru, umjesto nje, biti "predstavnik".

Glasnogovornik na putu

Načelnik Ureda za odnose s javnošću MVP-a Zlatan Burzić je na putu i vraća se tek 5. lipnja pa ni mnogobrojne novinare izgleda neće imati tko dočekati.

U odluci za formiranje Organizacijskog odbora piše da imenovani članovi imaju rok za žalbu od osam dana, pa ukoliko do toga dođe, ona bi trebala biti riješena d 25. svibnja, šest dana prije konferencije.

Iz veleposlanstva Kraljevine Španjolske u BiH prate kako se odvija organizacija, a već su i postavili pitanje o mjerama sigurnosti zbog dolaska ministara vanjskih poslova iz 47 zemalja. Stoga su po kratkom postupku o svemu obaviještene i policijske agencije u BiH da započnu s pripremama.

A vize za predstavnike Kosova?

Organizacijski odbor treba osigurati i dvorane gdje će biti održan ovaj skup, no još nije poznato niti tko će plaćati najam, kao ni kako će biti organizirane konferencije za medije ministara vanjskih poslova. Nije poznato ni na koji način će biti osigurane vize za predstavnike Kosova, koje BiH nije priznala.

Prema informacijama koje su stigle u MVP iz jednog veleposlanstva BiH u državi članici EU, vrlo je moguće da će lipanjski summit doživjeti fijasko i da skup može biti otkazan ili će biti održan, ali uz sudjelovanje malog broja ministara.

Na konferenciji bi po inicijalnom planu trebalo sudjelovati 47 izaslanstava zemalja Europske unije, zatim SAD, Turska, Rusija i zemlje Zapadnog Balkana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.