Sustav za praćenje Europske svemirske agencije ulovio signal ruske sonde Phobos

POSTAJA za praćenje Europske svemirske agencije, smještena u australskom Perthu jučer je uspostavila kontakt s ruskom svemirskom sondom Phobos-Grunt, koja se trebala uputiti na misiju prema Marsu, no motori letjelice nakon uspješnog lansiranja nisu proradili i ona je zapela u Zemljinoj orbiti.

Nakon lansiranja sonde vrijedne 163 milijuna dolara, devetog studenog, ovo je prvi Phobosov signal koji je zabilježen na Zemlji.

ESA-ini stručni timovi blisko surađuju s ruskim inženjerima kako bi pokušali osmisliti najbolji način da održe komunikaciju sa letjelicom koja zasad održava svoju orbitu, no sonda će se pomno pratiti kako bi se ustvrdile eventualne promjene u njezinu "ponašanju" i skretanju s kursa.

U slučaju da misija bude u potpunosti izgubljena, sonda teška 13 tona će poput satelita UARS pasti na Zemlju, a većina njezinih dijelova sagorjet će u atmosferi.

Misija Phobos-Grunta najambiciozniji je projekt ruskog svemirskog programa posljednjih godina. Cilj misije bio je prikupiti uzorke prašine i kamenja s Marsovog mjeseca Phobosa i vratiti ih na Zemlju. Znanstvenici se nadaju da bi analizom uzoraka mogli dobiti odgovore o porijeklu Phobosa, kojeg mnogi astronomi smatraju asteroidom zarobljenim u Marsovom gravitacijskom polju, no njihove težnje i želje najvjerojatnije će "pasti u vodu" jer sonda nije stigla do Crvenog planeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.