KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Sutra se otvaraju kafići, restorani, šoping centri... Evo kako će raditi

Foto: Pixsell

SUTRA se s trećim valom popuštanja mjera otvaraju kafići, restorani, šoping centri, nacionalni parkovi, autoškole, ali i kladionice i kasina. 

Za kafiće, restorane i šoping centre Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je detaljne upute, a preporuke postoje i za autoškole. Za kladionice i kasina preporuke još nisu izdane. 

Upute za kafiće i restorane

Kafići i restorani mogu raditi od 6 do 23 sata, a udaljenost između različitih grupa posjetitelja mora biti 1,5 metar. Moći će raditi i unutra, a ne samo na terasama. 

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.

Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba. 

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Preporuke HZJZ-a za rad ugo... by Index.hr on Scribd

Upute za šoping centre

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne preporuke za šoping centre koji uz održavanje propisanog razmaka od 1,5 metra, unutar centra boravi što kraće te ograniči broj kupaca.

"Kako bi se poštovale epidemiološke mjere, potrebno je ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini na najviše 15 kupaca na 100 m² neto površine trgovačkog prostora unutar centra. Pritom maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru (površina koja je predviđena za kretanje kupaca tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). U neto površinu ne računa se površina zajedničkih hodnika i drugih prostora za kretanje kupaca unutar centra", navodi se u uputama.

Dalje se navodi da se, ako je teško odrediti neto površinu, najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u centru može izračunati tako da se bruto površina trg unutar centra podijeli s 10. Nakon što u trgovački centar uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe.

Nije međutim navedeno kako bi šoping centri koji imaju više ulaza točno trebali kontrolirati broj ljudi koji ulaze i izlaze. 

U preporukama se navodi da se boravak u skupinama u šoping centru treba maksimalno skratiti, da se mora osigurati fizička distanca među ljudima od 1,5 metara u svim smjerovima. 

Unutar trgovačkog centra također se preporučuje nošenje maske za lice ili sličnih pokrivala za nos i usta.

Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili simptome akutne respiratorne infekcije trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar te se obraditi nadležnom liječniku, navodi se u uputama. 

Kupci također trebaju provoditi redovnu higijenu ruku, pranjem sapunom ili dezinficijensom. 

Na ulaze u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku u trgovački centar.

Iz zajedničkog prostora (hodnika) trgovačkog centra potrebno je ukloniti predmete i objekte namijenjene sjedenju i odmoru kupaca (stolce, klupe, stolove i sl.) kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja. Preporučuje se i pojačana ventilacija povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav.

Potrebno je pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centre i češće čistiti i dezinficirati WC-e.

Trgovine će morati ograničiti košare i kolica, a u trgovinama tekstilom preporučuje se prodaja bez isprobavanja od odjevnih predmeta, ako je ikako moguće. Ako je isprobavanje odjevnih predmeta nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja, pravilo vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. Osim toga, moguće je tretirati isprobane robe vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije potrebno stavljati u karantenu. 

Zaposlenici u igraonicama zaduženi su za održavanje čistoće prostora u skladu s preporukama HZJZ-a te su dužni paziti da djeca održavaju čim je moguće više propisanu udaljenost jedno od drugog. Na kraj obavezno treba očistiti i dezinficirati rekvizite za igru.

Osoblje trgovačkog centra treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva i nos i usta i treba im biti na raspolaganju dezinficijens za redovitu dezinfekciju ruku. Moraju svakodnevno mjeriti temperaturu i ako je ujutro viša od 37,2 °C i ako se osjećaju bolesno trebaju javiti nadređenom i ne dolaziti na posao. Ako je moguće, rad treba organizirati u dvije smjerne, sa satom razmaka između smjena.

Trgovine i ugostiteljski objekti u trgovačkom centru trebaju raditi u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite i postojećim preporukama za te djelatnosti izvan trgovačkog centra. Sve ostale djelatnosti (kina i dr.) koje su inače u trgovačkog centra započinju sa svojim radom u vrijeme i na način Stožera civilne zaštite, navodi se u preporukama HZJZ-a.

Upute HZJZ-a za šoping centre by Index.hr on Scribd

Upute za autoškole

HZJZ u preporukama za autoškole propisuje održavanje higijene prostora, redovitu dezinfekciju te da tijekom teoretskog dijela nastave fizičku udaljenost od 1,5 metara radi zaštite predavača, instruktora i kandidata za vozača tijekom epidemije koronavirusa.

Prostorije za predavanja trebat će redovito čistiti, prozračivati, a prema mogućnosti i dezinficirati. Potrebno je osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje.  

Predavanja treba organizirati tako da se poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metara između polaznika te definirati maksimalni broj kandidata koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

Treba voditi evidenciju prisutnosti koja mora sadržavati podatke o imenu, prezimenu, točnoj adresi stanovanja i broju telefona. Administrativno osoblje također mora nositi masku.

Preporučuje se postavljanje perive pregrade na mjestima gdje se odvija komunikacija s klijentima (potencijalnim kandidatima) te se preporučuje beskontaktno kartično plaćanje.

Praktični dio predavanja o pružanju prve pomoći za kandidate održava se tako da polaznici prije i nakon rukovanja materijalom i modelima za edukaciju dezinficiraju ruke. Vježbe pružanja umjetnog disanja ne preporučuju se i preporuka je da se privremeno odgode. Za vježbe zamatanja i imobilizacije također se preporučuje rad na modelima.

U učionicama se preporučuje ne konzumirati hranu te se preporučuje nošenje maski za lice.

Što se tiče sati vožnje, preporuka je da instruktor i kandidat nose maske za lice, a između nastavnih sati vožnje treba prozračiti vozilo u minimalnom trajanju od 15 minuta te dezinficirati sve površine u neposrednoj blizini vozačkog i suvozačkog mjesta, osobito površine koje se često dodiruju rukama.

U automobilu moraju biti osigurane dovoljne količine jednokratnih materijala i sredstava za čišćenje. Prije ulaska u vozilo obvezno se moraju dezinficirati ruke te se polaznici i instruktor trebaju suzdržavati od kihanja, rukama ne dodirivati lice i ne konzumirati hranu.

Tijekom nastavnog sata vožnje treba održavati odgovarajuću ventilaciju bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Nakon nastavnog sata preporučuje se izlazak osoba iz vozila, a eventualni administrativni posao instruktoru se preporučuje obaviti prije nastavnog sata vožnje.

Potrebno je i izbjegavati dijeljenje predmeta između kandidata i instruktora, primjerice kemijske olovke pri evidenciji i slično, navodi se u preporukama HZJZ-a.

Preporuke za rad autoškola ... by Index.hr on Scribd

Nacionalni parkovi, kladionice, kasina...

U ponedjeljak vrata otvaraju i nacionalni parkovi i parkovi prirode. Posjeti parkovima odvijat će se uz pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda.

Otvaraju se i kladionice i automat klubovi, no HZJZ za njih još nije izdao upute.

Sutra kreće i javni prijevoz putnika u željezničkom prometu.

Očekuje se kako će se danas donijeti odluka o ukidanju propusnica u Hrvatskoj, osim za područje Brača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.