Suverenist: Tražimo zabranu uvoza jeftinog žita iz Ukrajine

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček zatražio je danas da Hrvatska zabrani uvoz jeftinog žita iz Ukrajine koje je, kako tvrdi, preplavilo domaće tržište, ruši cijene i uništava domaće ratare.

"Hrvatski ratar ne može po tako jeftinoj cijeni proizvesti žitarice, meni je Ukrajinac drag, ali mi je draži hrvatski seljak i ratar", poručio je Pavliček u slobodnom govoru zatraživši da Hrvatska zabrani uvoz žita iz Ukrajine po uzoru na Poljsku, Mađarsku i Slovačku.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, kako je kazao, u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno 65 tisuća tona jeftinog žita iz Ukrajine, što je 50 posto više nego u cijeloj prošloj godini, i ako se taj trend nastavi, uvest ćemo u cijeloj godini 100 posto više tog žita nego prošle godine.

"Očito to žito ne završava tamo gdje bi trebalo"

Da je ukrajinsko žito prepravilo Hrvatsku i da ruši cijene upozoravaju i predstavnici hrvatskih ratara, dodao je Pavliček navodeći kako se prošle godine žito prodavalo za 300 eura po toni, a ove godine za 160 eura.

Pozvao je i Državni inspektorat da uvede kontrolu tranzita ukrajinskog žita kroz Hrvatsku jer "očito to žito ne završava tamo gdje bi trebalo" i jer očito nije riječ samo o tranzitu, što potvrđuju i službeni podaci.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnom govoru reagirala je na izjavu premijera Andreja Plenkovića da demagozi napadaju vladu i za to koriste svaku priliku uzvrativši kako Plenković koristi javni medijski servis kako bi širio svoju političku propagandu. "Koruptivna klika koju je Plenković uspostavio oko sebe napada državu", ustvrdila je Orešković.