Suverenist: Svinjogojstvo nisu uništile ni dvije Jugoslavije, ali ova vlada jest

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Suverenist Marijan Pavliček (HS) ponovio je danas zahtjev saboru da opozove ministricu poljoprivrede prozivajući nju i njeno ministarstvo za neodgovarajuću borbu protiv afričke svinjske kuge (ASK).

"Tradicijsko svinjogojstvo nisu uništile ni Austro-Ugarska ni dvije Jugoslavije, ali ga je uništila ova vlada i ministrica Marija Vučković", rekao je zastupnik obrazlažući prijedlog koji su inicirali Suverenisti, a potpisalo ga je 39 oporbenih zastupnika.

"Pokazali ste da se razumijete u slavonsku svinju koliko ja u opuzensku mandarinu, a ja se u nju ništa ne razumijem", izjavio je.

"Ministarstvo je sporo i neodgovarajuće reagiralo na bolest"

Pavliček proziva Ministarstvo poljoprivrede za sporu i neodgovarajuću reakciju na bolest i za kontradiktorne izjave i naredbe. "U četiri mjeseca ta se bolest s dva dvorišta proširila na više od tisuću, s jedne općine na njih 22, s jedne županije na tri", rekao je.

Naveo je i da se bolest prije Hrvatske pojavila u susjednoj Srbiji i BiH te upitao koje je radnje Ministarstvo poduzelo kako bi djelovalo preventivno i educiralo lovce, veterinare, svinjogojce.

"Prvi slučaj bolesti zabilježen je 26. lipnja u Drenovcima, u naselju Posavski Podgajci. Ministarstvo je u prvih nekoliko dana napravilo najviše kikseva, izgubili smo sedam dana od sumnje do prvih konkretnih mjera Ministarstva", rekao je Pavliček.

"Ministarstvo poljoprivrede napravilo je pomutnju, a zaradila je mesna industrija"

Ministarstvu spočitava da je donijelo 10 različitih naredbi o mjerama suzbijanja bolesti i da su često bile nejasne. Dodatnu pomutnju napravili su predstavnici Ministarstva s raznim kontradiktornim izjavama, kazao je pa posebno apostrofirao izjave Mladena Pavića, državnog tajnika.

Pavliček tvrdi i da u cijeloj situaciji nije bilo dovoljno veterinara, predstavnika Civilne zaštite, da posebno zabrinjava što Veterinarski fakultet ne želi, u dogovoru s Ministarstvom, davati izjave dok hara ASK.

"Do sada je ubijeno oko 34 tisuće svinja, a više od 50 tisuća ih je poklano i otkupljeno od mesne industrije koja je po povoljnijoj cijeni dobila zdravo svinjsko meso", rekao je Pavliček i dodao da meso u mesnicama zbog toga nije pojeftinilo.

"Zaradila je mesna industrija", ustvrdio je prozivajući Ministarstvo i da su svinjogojci obeštećenja čekali više od dva mjeseca.

HDZ-ovac: Inicijativa za opoziv Vučković dio je političkog folklora popularnog u aktualnom sazivu sabora

I dok se oporba slaže s njegovim navodima, HDZ-ov Goran Ivanović uzvraća da je inicijativa za opoziv ministrice "samo dio političkog folklora" koji je popularan u aktualnom saborskom sazivu.

"Vlada i Ministarstvo su u proteklih 4-5 godina puno uložili u očuvanje sela i poljoprivrede, a ASK se apsolutno koristi za politički marketing", kazao je Ivanović navodeći da je vlada osigurala 32 milijuna eura za obeštećenje svih uzgajivača.