Burna rasprava u crnogorskom parlamentu zbog rezolucije o Jasenovcu. Došlo do obrata

Foto: Screenshot

Danas popodne crnogorski parlament je poprište žestokih rasprava vezanih uz donošenje rezolucije o Jasenovcu. Zastupnici su iznijeli različite stavove, a cijelu raspravu obilježile su svađe i optužbe među predstavnicima političkih stranaka.

Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata (SD) izrazio je nezadovoljstvo trenutnom situacijom u parlamentu kazavši da "danas nije ugodno biti u parlamentu" zbog neprimjerenih riječi koje su kolege razmijenili i "trulog kompromisa" unutar vladajuće većine. Istaknuo je da je rezolucija dio ideologije i postavio pitanje zašto se čekalo osam mjeseci na njeno donošenje, naglašavajući kako je to zbog blagoslova onih koji ne žele Crnu Goru u Europi.

"Skupština Srbije neće donijeti rezoluciju o Jasenovcu, a mi to radimo"

Nikola Janović (DPS) kritizirao je vladu zbog ignoriranja parlamenta ističući da ministri ne dolaze na sjednice. "Učili smo u školama o genocidu u Jasenovcu i Srebrenici, a vi kažete da nije bio genocid u Srebrenici. Skupština Srbije neće donijeti rezoluciju o Jasenovcu da ne bi ugrozila europski put, a mi to radimo. Premijer mora odgovarati ako ovo ugrozi naš europski put", rekao je Janović.

I zastupnik SD-a Nikola Zirojević rekao je da je "ovu rezoluciju trebala usvojiti Srbija". 

"Crna Gora je danas zemlja čuda. Danas ovu rezoluciju brane od nas, koji smo ideološki nasljednici pobjednika u Drugom svjetskom ratu, brane od nas oni koji su nasljednici gubitnika", poručio je zastupnik SD-a.

Mugoša je rezoluciju nazvao "rezolucijom za očuvanje fotelja" optužujući pojedine političare da savijaju kičmu kako bi ostali na vlasti. "Zarad ostanka u vladi postaju potpuni politički beskičmenjaci", izjavio je Mugoša.

Albin Ćeman iz Demokrata istaknuo je važnost osude zločina bez obzira na to gdje su se dogodili, uključujući Jasenovac, Pivu, Palestinu i Veliku. "Brat je brat, ne zato što je Srbin, Crnogorac, Bošnjak ili Hrvat, već zato što je čovjek", poručio je Ćeman.

"I Stepinac je rekao da je Jasenovac najveća sramota hrvatskog naroda. Ima li lidera SPC-a da kaže isto za Srebrenicu?"

Jovan Subotić iz Novske liste naglasio je da države postoje da osiguraju sigurnost svojim građanima, posebno onima koji su bili ugroženi. "Ova država danas ima priliku pokazati čojstvo i junaštvo osuđujući zločin. U Jasenovcu su ljudi stradali samo zato što su Srbi, Židovi, Romi ili Hrvati koji su se protivili režimu", kazao je Subotić.

Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) istaknuo je da je Jasenovac najveća sramota za hrvatski narod podsjetivši da je to prvi rekao kardinal Alojzije Stepinac. "Ima li danas lidera SPC-a da kaže isto za Srebrenicu?" upitao je Vuksanović.

Vuksanović je istaknuo i da hrvatski državni vrh redovno obilazi Jasenovac te da bi bilo dobro da i srpski vrh počne ići u Srebrenicu.

Filip Adžić (GP URA) istaknuo je da mu je neugodno što prisustvuje raspravi u kojoj se netko "zbog političkih ciljeva poigrava sa žrtvama".

"Posvađani smo sa susjedima"

Bogdan Božović iz SNP-a, odgovarajući na pitanja Nermina Abdića (DPS), potvrdio je da zločin u Srebrenici ne može biti osporen te da zločinci ne mogu biti heroji. "Da netko neće glasati za rezoluciju o Jasenovcu, a zna što se tamo dogodilo? Zaista, nijedan izgovor ne drži vodu", izjavio je Božović.

Andrija Nikolić iz DPS-a naglasio je nesporni nacistički, rasistički i genocidni karakter ustaškog režima, ali je upozorio da rezolucija ne smije skrenuti pažnju s ključnih zadataka Crne Gore, poput povećanja životnog standarda. "Uništavate ekonomiju, sigurnosni sektor, a ovom rezolucijom i međunarodni ugled. Hrvatska je uputila prosvjednu notu, a ranije i BiH. Posvađani smo sa susjedima", kazao je Nikolić.

Prosrpski predsjednik skupštine sad predlaže da se deklaracija zove Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen

U sklopu rasprave prosrpski predsjednik skupštine Andrija Mandić i Milan Knežević iznijeli su prijedlog amandmana na rezoluciju kojim bi ona obuhvatila i logore Dachau i Mauthausen. Mandić je istaknuo kako je važno da se rezolucijom ne ograničavaju samo na Jasenovac već da se proširi i na druge logore kako bi se obuhvatila cjelokupna povijesna slika zločina.

Parlamentarna većina nastoji odmah raspravljati o rezoluciji unatoč kritikama oporbe da se krše poslovničke procedure. Predsjednik parlamenta Andrija Mandić poručio je da je usvajanje rezolucije čast za sve građane Crne Gore i pozvao sve zastupnike da sudjeluju u ovom povijesnom trenutku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.