SVE BOLJE I BOLJE Trumpov glasnogovornik nije lagao, nego iznio "alternativne činjenice"

Foto: FAH

OČITE lažne tvrdnje Trumpovog glasnogovornika Seana Spicera o veličini publike na predsjedničkoj inauguraciji u petak ustvari su bile "alternativne činjenice", kaže Trumpova najviša savjetnica Kellyane Conway.

U intervjuu za emisiju Meet The Press televizijske kuće NBC, voditelj Chuck Todd pritisnuo je Conway oko kontroverznog prvog nastupa predsjedničkog glasnogovornika, koji je izjavio da je "ovo bila najveća publika koja je svjedočila inauguraciji, točka".

Conway je na to dala prilično zapanjujuć odgovor: "Vi kažete da je to laž. A oni su dali - Sean Spicer, naš glasnogovornik - iznio je alternativne činjenice."

Todd joj nije ostao dužan: "Alternativne činjenice nisu činjenice, to su laži."

Conway: "Moramo izići i raščistiti zrak i iznijeti alternativne činjenice"

Conway je potom pokušala skrenuti temu na pitanja politike, ali Todd se kasnije uspio vratiti na temu i još jednom je pitao: "Koja je bila poanta ovog ridikuloznog spora oko veličine gomile?".

"Vaš posao nije da zovete ridikuloznima stvari koje je naš glasnogovornik i naš predsjednik rekao. To nije vaš posao", pokušala je ušutkati novinara Conway.

"Možete li molim vas odgovoriti na pitanje? Zašto je to učinio? Niste odgovorili na ovo - to je samo jedno pitanje", nije popuštao Todd.

"Odgovorit ću ovako: Razmislite o tome što ste upravo rekli svojim gledateljima. Zato mi osjećamo da moramo izići i raščistiti zrak i iznijeti alternativne činjenice", zaključila je Conway još jednim protunapadom, potpuno u skladu sa stalnim napadima na medije svog šefa.

No Trumpova savjetnica, jedna od ljudi iz njegovog tima najzaslužnijih za njegovu pobjedu na izborima, priznala je da je sam Trump naložio Spiceru da na konferenciji za tisak govori o veličini okupljenog mnoštva na njegovoj inauguraciji.

Trump "bijesan" zbog usporedbe s Obaminom inauguracijom

Podsjetimo, usporedne zračne fotografije pokazuju očito veću gomilu na inauguraciji Baracka Obame 2009. nego na Trumpovoj 2017. Podaci o broju putnika washingtonskog metroa, kao i o gledanosti prijenosa agencije Nielsen, također idu Obaminoj inauguraciji u prednost.

 

 

CNN javlja kako saznaje od neimenovanog izvora bliskog Trumpu da je predsjednika razbjesnila fotografska usporedba dvaju inauguracija koja pokazuje koliko je njegova podbacila.

Cijela afera prilično je indikativna za prioritete predsjednika Trumpa: on, njegova popularnost i obračun s njegovim kritičarima. Ali tvrdnja da postoji jedna verzije činjenica koje su sklone Trumpu, i druga koja mu je nesklona, predstavlja korak dalje u njegovim u odnosima s javnošću.