KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Svećenici na Braču poručivali da se mise normalno održavaju, sve je naprasno otkazano

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

IAKO je sinoć objavljeno da će se danas, 10. svibnja, prema preporuci hvarskoga biskupa mons. Petra Palića mise slaviti u svim bračkim župama, osim u Nerežišćima, Donjemu Humcu i Dračevici, sve je naprasno otkazano. 

Biskupski vikar za Brač don Ivica Huljev, svećenik na službi u Pučišćima i Pražnicama, prvo se jučer obratio porukom vjernicima svih bračkih župa uoči nedjelje i euharistijskih slavlja u župama uslijed velike epidemije koronavirusa na Braču. 

"Obavještavam da s obzirom na novonastale okolnosti sa zarazom koronavirusa na otoku Braču, a sukladno biskupovu dopisu župnicima bračkih župa, za sada nisu donesene posebne zabrane s obzirom na euharistijska slavlja. Stoga će se sutra, 10. svibnja, misna slavlja održati po najavljenom rasporedu, osim Nerežišća, Donjega Humca i Dračevice, i to s važećim mjerama sigurnosti"; poručio je Huljev.

Ta je poruka biskupskog vikara objavljena na stranicama Župe sv. Jeronima u Pučišćima, a vikar je u njoj, uz obavijest da će se mise u većini župa održati, pozvao na zdravi razum. 

"Računajući na zdrav razum i zdravu vjeru, pozvani smo najstrože se pridržavati važećih crkvenih i civilnih odredbi u službi cjelovitoga zdravlja svih bračkih stanovnika. Svi koji malo sumnjate da ste na bilo koji način bili u kontaktu s potencijalno zaraženom osobom, poštujući moralna načela odgovornosti za sebe i druge, obratite se odgovornim službama radi saznanja o mogućoj zarazi kako bismo zajednički olakšali izlaz iz novonastale situacije", stajalo je u poruci bračkog vikara.

Dva sata kasnije objavljena potpuno drugačija obavijest

No, tri sata kasnije na Facebook stranicama iste župe objavljena je potpuno drugačija poruka, što je prvi primijetio lokalni portal Brač danas.

"Biskupski vikar za Brač don Ivica Huljev, župnik u toj bračkoj župi, moli za razumijevanje s obzirom na prethodno poslanu poruku oko slavljenja misa s vjernicima. Obavijest sličnoga sadržaja objavljena je i na Facebook stranici župe sv. Petra u Supetru s napomenom kako će se nedjeljna euharistija u Supetru s početkom u 9.00 sati moći pratiti preko Facebooka župe. Odluka o obustavljanju misa s vjernicima stigla je u trenutku nepovoljnoga epidemiološkoga stanja na otoku s obzirom da je došlo do proboja koronavirusa te su do sada od toga virusa oboljele 22 osobe", stoji u drugoj poruci biskupskog vikara.

"Računajući na vaše razumijevanje glede nužnosti promjene nedavno donesene obavijesti, i to zbog stanja koje se ubrzano mijenja, dužan sam vas obavijestiti da se zbog ozbiljnosti okolnosti sa zarazom koronavirusa na Braču, sukladno biskupovu usmenom priopćenju i dopuštenju, obustavlja slavljenje misa s narodom do opoziva. Dakle, već u sutra u nedjelju, 10. svibnja, na cijelome otoku Braču neće biti svetih misa s narodom", napisao je u novoj obavijesti don Ivica Huljev, biskupski vikar na Braču.

Podsjetimo, do jučer su potvrđena 22 nova slučajeva koronavirusa na otoku, a kako doznaje Index, jutros je potvrđeno još pet novih slučajeva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.