Švedska ima problem s kriminalom i pucnjavama, čak 62.000 osoba povezane s bandama

Foto: EPA

Švedska policija jučer je objavila da je u toj zemlji oko 62.000 osoba koje su povezane s kriminalnim mrežama, piše Reuters. Švedske vlasti godinama se bore s obuzdavanjem nasilja povezanog s organiziranim kriminalom.

Smrtonosne pucnjave više su nego se utrostručile u proteklom desetljeću u Švedskoj, nordijskoj zemlji s 10 milijuna stanovnika. Trenutno je stopa smrtonosnih pucnjava u Švedskoj na mnogo višim razinama nego u susjednim zemljama.

"Lani u Švedskoj bilo devet puta više smrtonosnih pucnjava nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno"

"Identificirali smo 14.000 aktivnih u kriminalnim mrežama", rekla je povjerenica nacionalne policije Petra Lundh na medijskoj konferenciji. "Osoba koje su povezane s kriminalnim mrežama ima 48.000", govori Lundh.

"U Švedskoj su se 2022. dogodile 62 smrtonosne pucnjave", iznio je podatak švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer na istoj konferenciji za medije.

"U 2023., iako je broj smrtonosnih pucnjava malo pao, preliminarne brojke pokazuju da je Švedska imala devet puta više smrtonosnih pucnjava nego Norveška, Danska i Finska zajedno. Lani je broj napada eksplozivom bio najveći u povijesti", kazao je ministar.

"Kriminal opasan po sustav"

"Govorimo o kriminalu opasnom po sustav. Ti kriminalci ušutkavaju svjedoke, prijete socijalnim radnicima, infiltriraju se u vlast i političke stranke, trguju drogom, varaju starije osobe i naše sustave socijalne skrbi", rekao je Strommer o kriminalnim mrežama u Švedskoj.

Prošle godine u rujnu zabilježeno je 11 smrtonosnih pucnjava, što znači da je to bio najsmrtonosniji mjesec u Švedskoj od 2019., piše Reuters.