Švedska upozorava na rusku sabotažu: "Dronovi lete nad tvornicama oružja"

Foto: Profimedia

Švedske vlasti upozorile su na povećan rizik od ruske sabotaže, posebno u vezi s postrojenjima za proizvodnju oružja, dok obrambena industrija tvrdi da je sve više meta napada. Jučer je na isto upozorila i Norveška.

Sigurnosne tvrtke u Švedskoj prijavile su porast pokušaja sabotaže, uključujući prelete dronova iznad postrojenja obrambenih tvrtki kako bi ih dokumentirali i mapirali, zatim "agresivnije" špijunaže, kibernetičke napade i dezinformacije.

Europa je posljednjih mjeseci svjedočila nizu incidenata za koje se vjeruje da uključuju Rusiju, uključujući spriječen pokušaj atentata na izvršnog direktora njemačkog proizvođača oružja i požar u tvornici metala u vlasništvu proizvođača obrambene opreme u Berlinu.

"Već neko vrijeme povećan rizik od ruskih akcija koje ugrožavaju sigurnost"

Švedska sigurnosna služba (Säpo) izjavila je da postoji "povećana sklonost Rusije prema riziku", uključujući provođenje operacija utjecaja i sabotaže.

"Već neko vrijeme primjećujemo naznake povećane sklonosti Rusije prema riziku, a to se odnosi na aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost. To je široko rasprostranjeno, od operacija utjecaja pa sve do sabotaže, koja je usmjerena na zapad, a time i na Švedsku", izjavio je Karl Melin, glasnogovornik Säpa, za švedsku televiziju SVT.

Kao rezultat švedske podrške Ukrajini, Säpo smatra da su vojna postrojenja i tvornice oružja najranjivija.

"Godinama smo upozoravali na ilegalne obavještajne aktivnosti stranih sila, ali sada vidimo razliku i moguće povećanu sklonost Rusije prema riziku. To je promjena koju shvaćamo vrlo ozbiljno i na koju djelujemo kako bismo se suprotstavili toj prijetnji", rekao je Melin.

Manje tvrtke na meti sofisticiranih kibernetičkih napada

Švedska udruga sigurnosne i obrambene industrije (SOFF), koja predstavlja 250 tvrtki, izjavila je da primjećuju "agresivnije obavještajne operacije s ciljem prikupljanja osjetljivih informacija putem špijunaže. Primijetili smo primjere fizičkih i tehničkih pokušaja pristupa informacijama i inovacijama."

Manje tvrtke su suočene sa sofisticiranijim kibernetičkim napadima, a industrija je meta kampanja dezinformacija, izjavio je Robert Limmergård, glavni tajnik SOFF-a. Vjeruje se da su dezinformacije usmjerene na širenje glasina o švedskom oružju u Ukrajini ili o pojedinačnim tvrtkama u pokušaju da se podrije povjerenje u nordijsku zemlju, koja se pridružila NATO-u prije manje od šest mjeseci.

"To je aktivnija prijetnja, gdje je Rusija posebno spustila prag za svoje postupke", rekao je. "Rusija je uvijek imala resurse za djelovanje, ali ono što danas vidimo je da su spremni preuzeti veći rizik."

"Treba mijenjati zakone, današnji su pisani za mirnodopsko vrijeme"

Pozivajući na promjenu zakona, rekao je da tvrtke trebaju imati mogućnost borbe protiv dronova, a transport radnika treba biti bolje zaštićen.

"Današnji zakoni su pisani za mirnodopsko vrijeme, ali mi smo u ozbiljnim vremenima", rekao je. "Također vidimo potrebu za povećanjem resursa za nadzorna tijela za zaštitu sigurnosti, kao i za veću razmjenu informacija o prijetnjama između vlasti i tvrtki. Važno je da vlasti imaju sposobnost nositi se s poslovnim sektorom."

Säpo je izjavio da odgovara na ruske napade protuprisluškivanjem i poboljšanjem razumijevanja tvrtki o tome kako mogu biti ranjive.

Ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.