Švedska pooštrila mjere treći put u dva mjeseca: "Pandemija je promijenila oblik"

Ilustracija: Shutterstock

ŠVEDSKA je ponovno pooštrila epidemiološke mjere, treći put od kraja studenog prošle godine i pojave omikron soja. 

Švedska premijerka Magdalena Andersson najavila je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare nove mjere koje su u skladu s dosadašnjom švedskom strategijom i uglavnom se odnose na ograničavanje javnih okupljanja i širenje postojećih preporuka kako bi se ublažio pritisak na zdravstveni sustav.

Švedske građane ponovno se poziva da rade od kuće i izbjegavaju javni prijevoz, ponajprije zbog djelatnika koji to ne mogu, poput medicinskih sestara, građevinara i odgajateljica u vrtićima. Ovaj put se od državnih i javnih ustanova očekuje da budu predvodnici rada od kuće. Ograničava se radno vrijeme restorana i kafića do 23 sata, uz dodatak da u jednom društvu ili za jednim stolom smije biti najviše osam osoba.

Dopušteni broj sudionika na javnim okupljanjima na kojima se ne traže potvrde o cijepljenju smanjuje se s 500 na 50, a promjena koja će najviše pogoditi svakodnevicu Šveđana je ograničavanje svih javnih okupljanja, kao što su utakmice i koncerti, na 500 sudionika. Sve spomenute mjere vrijede od srijede, osim ove posljednje, za koju je potrebno određeno vrijeme za prilagodbu.

"Širenje zaraze u Švedskoj je na povijesno visokim razinama"

"Širenje zaraze u Švedskoj je na povijesno visokim razinama. Nema sumnje da se situacija pogoršala. Milijuni Šveđana bili su odgovorni i cijepili su se. Mnogi sada dobivaju i treću dozu cjepiva i to čini razliku. Unatoč tome, smatramo da situacija zahtijeva daljnje mjere kako bi se suzbilo širenje zaraze i smanjilo opterećenje zdravstvenog sustava. Da bi zdravstvo dugoročno ispunilo svoje zadaće, moramo smanjiti širenje zaraze", rekla je švedska premijerka.

Pod udarom omikron soja broj pacijenata s koronavirusom u švedskim bolnicama snažno je porastao u vrlo kratkom roku. Prvog dana prosinca bilo ih je 341, a u ponedjeljak čak 1091. Istodobno je porastao i broj pacijenata na odjelima intenzivne njege, ali puno manje nego u prethodnim valovima zaraze. U tek nešto više od mjesec dana brojka je porasla s 21 na 121, da bi u posljednjih nekoliko dana pala na 101, što ukazuje na učinkovitost cjepiva, potom na imunitet koji su milijuni građana stekli preboljenjem, ali i na mogućnost da omikron zaista nije toliko opasan kao prethodni sojevi.

Više od 20.000 novozaraženih dnevno

Međutim, koliko je omikron soj zarazan, svjedoči i podatak da je još sredinom studenog Švedska imala oko 1000 zaraženih dnevno, da bi posljednjih dana brojka porasla ili, preciznije rečeno, eksplodirala na više od 20.000. Pritom je stopa smrtnosti neznatno porasla pa posljednjih tjedana u Švedskoj od covida-19 umire 50-ak osoba. Rekordne razine bilježe ostale nordijske zemlje, Norveška, Finska, Island i Danska, koja trenutačno ima najveću stopu zaraze u posljednjih 14 dana u Europi nakon Andore i Irske.

"Većina nas je već prilično umorna od pandemije. Nije jednostavno razumjeti zašto je potrebno uvesti nova ograničenja. Otkako se pojavio omikron, pandemija je djelomično promijenila oblik. Iako nema sumnje da cjepivo štiti od ozbiljne bolesti i smrti, nije tako djelotvorno u zaustavljanju širenja zaraze, pa vjerojatno imamo veliko širenje zaraze čak i među cijepljenima", rekla je na konferenciji za novinare švedska ministrica zdravstva i socijalne skrbi Lena Hallengren.

Širenje zaraze među cijepljenjima razlog je zbog kojeg su švedske javnozdravstvene vlasti odustale od najavljene šire uporabe potvrda o cijepljenju.

"Potvrda o cijepljenju od velike je koristi za određene djelatnosti"

"Moramo pronaći načine da se nosimo sa širenjem zaraze i virusa, a da istovremeno naše društvo može funkcionirati te biti održivo i slobodno. Cjepivo je vrlo korisno. Ako ste cijepljeni s dvije, po mogućnosti i s tri doze, vjerojatno ćete se vrlo blago razboljeti i moći ćete se brzo vratiti na posao. Potvrda o cijepljenju od velike je koristi za određene djelatnosti, ali zasad ne razmišljamo o široj upotrebi", kaže ministrica Hallengren.

Do ponedjeljka je u Švedskoj s dvije doze cijepljeno 82.2 posto starijih od 12 godina, a otprilike trećina odrasle populacije primila je i treću dozu. Od početka prosinca u cijeloj zemlji provodi se oko 500.000 cijepljenja tjedno.

Iako bolnički sustav još nije preopterećen, švedske vlasti svjesne su da potreba za liječničkom skrbi kasni nekoliko tjedana za širenjem zaraze. Zato se prave posljedice omikronskog vala vjerojatno neće vidjeti do kraja siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.