JE LI kanibalizam rješenje za klimatske promjene i održivo življenje? Jedan švedski znanstvenik misli da jest, a svoju ideju je izložio na Gastro Summitu u Stockholmu.
Iako se ovo možda čini kao satirična vijest s američkog portala Onion, vijest je istinita. Ovogodišnja tema Gastro Summita u Stockholmu bila je Budućnost hrane, a bihevioralni znanstvenik i marketinški stručnjak Magnus Söderlund iz škole Stockholm School of Economics iznio je prilično originalnu - i bizarnu - ideju o budućnosti hrane.
Naslov njegove prezentacije, koja je emitirana i na kanalu TV4 švedske javne televizije, bio je: "Možete li zamisliti da jedete ljudsko meso?" Prema njemu, "moramo probuditi ideju jedenja ljudskog mesa u budućnosti, unatoč gotovo univerzalnom kulturnom tabuu protiv kanibalizma".
Tabu kanibalizma je, naravno, gotovo univerzalan, uz iznimku nekolicine izoliranih plemena. No za ovog švedskog znanstvenika ovaj bi se "konzervativni" tabu "mogao savladati, malo pomalo, počevši s nagovaranjem ljudi da samo okuse ljudsko meso".
"Pošto će izvori hrane biti rijetki u budućnosti, ljudima se mora predstaviti hrana koju su dosad smatrali odvratnom - između ostalog ljudsko meso", zaključio je Söderlund. U svom izlaganju spominjao je i kukce, crve, čak i kućne ljubimce, no glavni fokus mu je bio na ljudskom mesu.
"Industrija ljudskog mesa"
Iako nije potpuno jasno na što točno Söderlund misli kad kaže da bismo trebali početi jesti ljudsko meso, portal Big Think piše da se to odnosi na ljudska trupla. U švedskim člancima na ovu temu također se spominje neodređen, ali prilično jeziv termin "mannisko-kötts branschen", odnosno "industrija ljudskog mesa".
Söderlund, koji inače proučava "ponašanje potrošača" i "reakcije na tržišne stimuluse", drži da se ljude može "prevariti" da "donesu prave odluke". A prava odluka je, po njegovom mišljenju, jesti ljudsko meso za dobrobit okoliša - iako nije potpuno jasno ni zašto bi to uopće bilo potrebno. Uzgoj stoke je jedan od većih uzročnika stakleničkih plinova, ali iz toga ne proizlazi da životinjsko meso treba zamijeniti ljudskim.
Söderlund je u sklopu svog predavanja pitao publiku je li otvorena za tu ideju. Vrlo malo ruku našlo se u zraku, piše švedsko-američka novinarka Celia Farber za portal Epoch Times. U intervjuu poslije predavanja znanstvenik je rekao da je oko 8% sudionika konferencije odgovorilo potvrdno.
Kanibalizam izaziva kravlje ludilo
A kad je voditeljica njemu postavila isto pitanje, odgovorio je: "Donekle se ustručavam, ali da ne bih ispao previše konzervativan...morao bih reći...bio bih barem otvoren za kušanje (ljudskog mesa)."
Söderlund se na svom izlaganju zapitao "jesmo li mi ljudi previše sebični da bismo živjeli održivo" - aludirajući, valjda, na to da je pravi razlog zašto ne bismo jeli ljudsko meso sebičnost.
No za gađenje prema ljudskom mesu i tabu protiv njegove konzumacije postoje vrlo dobri razlozi - kako etički tako i medicinski. Naime, kanibalizam može izazvati tzv. kravlje ludilo, odnosno Creutzfeldt-Jakobovu bolest, baš kao što je inače izaziva konzumacija mesa goveda koja su bila hranjena ostacima drugih goveda.
To se i dogodilo u plemenu Fore u Papui Novoj Gvineji, gdje je na snazi bio običaj da se tijela mrtvih pojedu kako ih ne bi pojeli crvi. Žene i djeca iz tog plemena počeli su u jednom trenutku obolijevati od tajanstvene i neizlječive bolesti koja je dobila ime kuru, što na njihovom jeziku znači drhtanje, piše američki radio NPR. Drugo ime koje su nadjenuli bolesti je "nasmijana smrt".
Naime, epidemija je vjerojatno počela kad se jedan pripadnik plemena zarazio kravljim ludilom, nakon čega je pojeden, a prioni koji prenose bolest prešli su na one koji su ga pojeli. U roku od godinu dana nakon prvih simptoma zaraženi više ne bi mogli stajati na nogama ni jesti, a izgubili bi kontrolu i nad tjelesnim funkcijama.
Iako su ovi domoroci s Papue Nove Gvineje prestali jesti svoje pokojnike još prije pedesetak godina, ljudi su nastavili obolijevati jer je za razvoj kravljeg ludila kod zaraženog potrebno i nekoliko desetljeća. Posljednja osoba od kurua je umrla 2009.
A kravlje ludilo bilo bi vjerojatno daleko učestalije da kanibalizam nije tabu i zakonom zabranjen. Stoga, koliko god klimatske promjene i zagađenje okoliša bili gorući problemi, prehrana ljudskim mesom teško da je rješenje.