Stižu nova pravila za iznajmljivanje. "Doći će do poskupljenja apartmana"

STIŽU NOVA pravila za iznajmljivanje.

Kako je prvi pisao Večernji, Europska komisija navela je da 70 posto privatnih iznajmljivača nije registrirano za plaćanje PDV-a pa je stoga pokrenula promjenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji rentaju stanove ili kuće turistima, a nisu u sustavu PDV-a, također morati plaćati PDV na smještaj.

>>EU mijenja direktivu, stižu nova pravila za iznajmljivanje

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smještaj. PDV na smještaj u Hrvatskoj iznosi 13 posto, a Europska komisija nada se da će promjene stupiti na snagu u siječnju 2025. godine, nakon što se o prijedlogu izjasne sve države članice.

Ovdje treba reći da je ova priča neovisna o onoj inicijativi da hrvatska država uvede novi porez na apartmane, a što je predložila Hrvatska udruga poslodavaca još u ožujku.

Kako smo tada pisali, prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 74 posto poreza na dohodak raspoređuje se gradu/općini, 20 posto županiji, a 6 posto državi.

Zbog toga što bi smanjivanje porezne stope i iznosa od kojeg bi se primjenjivala najveća porezna stopa, gradovi, općine i županije bi ostali bez značajnih prihoda. Kao nadoknadu za te izgubljene prihode HUP je predložio uvođenje poreza od 10 posto na iznajmljivanje apartmana.

Pinezić: Europska unija ima zajednički sustav poreza na dodanu vrijednost

Ovdje se radi o nečemu drugome, dakle, o izmjeni Direktive o PDV-u Europske komisije. Savjetnik za razvoj turizma u lokalnoj zajednici Nedo Pinezić za Index je objasnio o čemu se točno radi.

"Radi se, naime, o provođenju obaveze plaćanja PDV-a na posredničke usluge turističkih posrednika koji nemaju sjedište u zemlji u kojoj se nalazi smještaj za kojega posreduju. To se zove prebacivanje porezne obveze.

Naime, kako Europska unija ima zajednički sustav poreza na dodanu vrijednost, kod pružanja usluga vrijedi opće pravilo da se usluga oporezuju tamo gdje se koristi, upotrebljava.

Jednostavno rečeno, za uslugu posredovanja OTA (online travel agency) portala sa sjedištem izvan Hrvatske, PDV je dužan obračunati i uplatiti korisnik te usluge u Hrvatskoj. Isti je princip u svim zemljama Europske unije", rekao je on.

"Trošak će biti veći za oko 4 do 4.5 posto"

Dodaje kako je kod nas stopa PDV-a za posredničke usluge turističkih agencija 25 posto. Objasnio je više oko cijele procedure, dodajući kako se tih 25 posto obračunava na proviziju, ne na cijeli iznos.

Navodi kako je procedura takva da ugovaratelj usluga sa stranom OTA platformom zatraži PDV identifikacijski broj u ispostavi Porezne uprave. Zatim kupi PDV certifikat te na svaku mjesečnu fakturu OTA platforme, u kojoj je naznačena provizija, obračunava PDV. Pojašnjava da je ova obaveza u nas nastupila još 2013. godine, pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji.

"Problem je u tome što se relativno malo malih PDV obveznika drži te obaveze, kako kod nas tako i u ostalim članicama EU. Nasumičnim kontrolama otkriveno je veliko izbjegavanje ove obaveze pa se sad na razini Europske komisije želi nametnuti obaveza obračuna i uplate PDV-a OTA platformama.

To bi bilo dobro jer bi rasteretilo domaćine obiteljskog smještaja takve obaveze, a državni proračun bi dobio uplate koje mu pripadaju", govori Pinezić.

Pitamo ga bi li moglo doći do poskupljenja apartmana.

"Princip je takav da je prosječna provizija OTA platformi koje se najviše koriste 16 do 18 posto. S PDV-om na proviziju to je oko 20 do 22 posto. Za one koji to nisu prije računali, trošak će biti veći za oko 4 do 4.5 posto, a onda će se i cijena morati povećati toliko", objasnio je on.

Marković (Hrvatska udruga obiteljskog smještaja): Ovo će olakšati poslovanje

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković pozdravila je ovu odluku, govoreći da će olakšati poslovanje iznajmljivačima i urediti situaciju na tržištu.

"To bi trebalo biti riješeno do 2025. godine, na zadovoljstvo privatnih iznajmljivača, većina nas posao radi jako dobro. Malo smo umorni oko svih tih prozivki, postalo je popularno u medijima govoriti kako vlasnici apartmana daju preskupe cijene.

Onda nas se uspoređuje s okolnim zemljama, govori se da smo lijepi, ali i preskupi. Uvijek postoje iznimke koje su nekorektne prema tržištu, ali se ne kazuje koliko naši iznajmljivači rade na kvaliteti. U svakom slučaju, za nas je ova direktiva dobrodošla", pojasnila je Marković.

Europarlamentarac: Doći će do poskupljenja

Hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola pitali smo smatra li ovu odluku dobrom za Hrvatsku i hoće li se Hrvatska izjasniti pozitivno o uvođenju PDV-a na smještaj.

"U prosincu 2022. Europska komisija predložila je izmjenu Direktive o PDV-u u pogledu pravila za digitalno doba. Prijedlogom se predviđa uvođenje koncepta smatranih isporučitelja u sektoru kratkoročnog smještaja u okviru ekonomije platformi.

Platforme, primjerice Airbnb ili Booking tako bi bile obvezne na uslugu smještaja obračunati PDV, što će u konačnici povećati cijenu smještaja, ali i iznos proračunskog prihoda od PDV-a. Cilj prijedloga je osigurati jednake uvjete poslovanja na tržištu za platforme koje nude usluge i ne plaćaju PDV te za druge tradicionalne isporučitelje kao što su hoteli koji plaćaju PDV.

Nakon što je Europska komisija predložila izmjenu ove Direktive, Europski parlament i države članice sada utvrđuju svoja stajališta nakon čega će započeti pregovori o konačnom tekstu zakona.

Načelno mogu podržati ideju da se osiguraju jednaki uvjeti poslovanja za pružatelje usluga smještaja, odnosno hotela i internetskih platformi, ali smatram da je potrebno izvršiti dodatnu procjenu učinka ovog prijedloga na privatne iznajmljivače jer se opravdano može očekivati da će dovesti do povećanja cijene smještaja.

Trenutno se među državama članicama vode rasprave o ovom prijedlogu i još nije došlo do konačnog zauzimanja stajališta među državama članicama", navodi Sokol.

"Odluka mora biti donesena jednoglasno"

Govorimo mu kako je Italija prva od država koje su se pobunile na uvođenje ove direktive te ga pitamo smatra li da do slične reakcije može doći i u Hrvatskoj.

"S obzirom na to da se radi o pitanjima poreza odnosno financija, odluka o ovoj direktivi mora biti donesena jednoglasno među državama članicama, a to znači da bilo koja država može blokirati donošenje zakona.

Među državama članicama trenutno nema jednoglasnosti, primjerice Danska i Austrija su protiv uvođenja instituta smatranih isporučitelja u sektoru kratkoročnog smještaja, što je zapravo pravna osnova za oporezivanje posrednika u nuđenju usluga smještaja", govori.

"Mjere bi najvećim dijelom utjecale na privatne iznajmljivače paušaliste"

Nastavio je više o efektima koje ova direktiva može imati u Hrvatskoj.

"S obzirom na značaj koji turizam ima za naše gospodarstvo, Hrvatska je već skrenula pažnju na utjecaj koji direktiva može imati na privatne iznajmljivače koji nisu obveznici PDV-a, a uslugu smještaja obavljaju putem platformi kao što su Airbnb ili Booking.

Kao što sam rekao, platforme bi bile obvezne na uslugu smještaja obračunati PDV, što će u konačnici povećati cijenu smještaja, ali i iznos PDV prihoda u proračunu.

Te mjere bi najvećim dijelom utjecale na privatne iznajmljivače paušaliste koji rade s platformama, odnosno koji nisu upisani u sustav PDV-a jer im godišnji primitak ne prelazi 39.816,84 eura, a kojih je u Hrvatskoj u 2022. bilo oko 102.000 s paušalnim dohotkom u iznosu od oko 220 milijuna eura", govori.

"Može doći do izmjene početka primjene"

Iz EU smatraju kako će direktivu uvesti do 2025. godine, smatra li taj datum realnim?

"Komisija predlaže da se izmjene počnu primjenjivati od 1. siječnja 2025., međutim to je još podložno izmjenama do kojih može doći tijekom pregovora između Europskog parlamenta i država članica.

Ekonomija platformi uzrokovala je neopravdano narušavanje tržišnog natjecanja između isporuka koje se pružaju preko internetskih platformi i izuzete su iz oporezivanja PDV-om te isporuka koje se pružaju u tradicionalnoj ekonomiji i podliježu plaćanju PDV-a.

Narušavanje je najistaknutije u sektorima kratkoročnog iznajmljivanja smještaja i putničkog prijevoza, a ovim se prijedlogom želi ispraviti ovu tržišnu nepravilnost.

Dakle, države članice načelno mogu podržati ideju da se takve tržišne neravnoteže isprave, međutim, za uvođenje poreza koji bi se prelio na potrošače kao krajnje korisnike za sada nema potrebne jednoglasnosti među državama članicama", objasnio je on.

"Treba oprezno pristupiti mjeri"

Na koncu, koliko je ova odluka EU dobra za krajnje korisnike?

"Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), od početka mandata aktivno se borim za bolju poziciju potrošača i njihovu zaštitu na jedinstvenom europskom tržištu.

U okolnostima u kojima je pozicija potrošača dodatno oslabljena zbog općeg rasta cijena i pada kupovne moći, treba oprezno pristupati donošenju mjera koje bi kao rezultat imale dodatno opterećenje potrošača kao krajnjih korisnika, u ovom slučaju, usluga smještaja kod privatnih iznajmljivača.

Jasno je stoga da će prijedlog Europske komisije kojim se predlaže oporezivanje smještaja kod privatnih iznajmljivača koji nisu u sustavu PDV-a biti predmetnom dodatnog razmatranja kako u Europskom parlamentu tako i među državama članicama", naglasio je europarlamentarac Sokol.