Svi sveti su, pogledajte gužve na grobljima

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Blagdan je Svih svetih, dan u Hrvatskoj na koji građani tradicionalno obilaze groblja u spomen na svoje najmilije. Blagdan Svih svetih je i dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane svece, ali i svece koji nisu kanonizirani, a ostvarili su ideal kršćanskog života. No u crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

U novije doba uobičajili su se uređivanje i kićenje grobova cvijećem, paljenje svijeća te škropljenje posvećenom vodom. U povodu Svih svetih vlada je donijela odluku kojom se omogućava rad specijaliziranih prodavaonica i prodaja cvijeća i svijeća koje građani tradicionalno kupuju na taj dan. Na brojnim grobljima predviđene su i svete mise uz blagoslov grobova.

Gužve u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci...

Zagrebačka groblja Mirogoj, Miroševac i Markovo polje od ranog jutra obilaze brojni građani kako bi se uz cvijeće i upaljene svijeće prisjetili svojih najbližih i odali im počast. U Zagrebu je na snazi privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja, a javni prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama za građane je danas besplatan. Groblja će biti otvorena od 6 do 24 sata.

Brojni Splićani također posjećuju grobove svojih najmilijih. Zbog toga je gužva od ranih jutarnjih sati na pristupnim cestama gradskog groblja Lovrinac. Dio građana do groblja dolazi svojim automobilima, dok se drugi dio odlučio za autobus javnog gradskog prijevoznika Prometa.

Na svim važnijim cestovnim smjerovima i prilaznim cestama prema grobljima nalaze se policijske prometne ophodnje koje osiguravaju nesmetano odvijanje cestovnog prometa. Dio je građana groblja posjetio još jučer ili prethodnih dana, a dio će ih obilaziti i sutra na Dušni dan.

I Osječani posjećuju groblja u gradskim četvrtima, kako bi se prisjetili svojih najmilijih. Na ukupno dvadeset gradskih groblja građani obilaze grobove, ostavljajući svijeće, lampione, cvijeće i vijence. Iz Gradske uprave izvijestili su kako je svih dvadeset groblja pripremljeno i uređeno za građane, kako bi na prikladan način obilježili današnji blagdan.

U Rijeci je na lokalnim linijama koje prometuju prema gradskim grobljima prijevoz besplatan, a uvedeni su i dodatni polasci autobusa. U galeriji pogledajte gužve na grobljima diljem Hrvatske.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.