AMERIČKI IZBORI

Ovo je galerija čudaka i kriminalaca kojima se Trump okružio u zadnje četiri godine

Foto: EPA

DONALD Trump vjerojatno je najkontroverzniji predsjednik u povijesti SAD-a. No ljudi kojima se okružio i koji su se našli u Trump-svijetu otkad se spustio zlatnožutim pokretnim stepenicama i objavio svoju kandidature 2015. gotovo su jednako kontroverzni i - osebujni, blago rečeno.

Riječ je o zaista živopisnoj galeriji likova od kojih su neki u međuvremenu završili na sudu, neki i u zatvoru, neki su pomilovani, a drugi su se samo našli u raznim skandalima povezanima s Trumpom. Iako bi bilo gotovo nemoguće popisati sve neobične tipove iz Trumpove orbite, slijedi pregled najzanimljivijih.

Za početak, tu je Rob Goldstone, krupni britanski publicist koji voli raditi selfieje s blesavim šeširima koji je u lipnju 2016., usred predizborne kampanje između Trumpa i Hillary Clinton, poslao Donaldu Trumpu Jr-u email u kojem mu je ponudio "službene dokumente i informacije" od Rusije - točnije, od "državnog odvjetnika Rusije" koji bi "inkriminirali Hillary Clinton i njene poslove i bili vrlo korisni vašem ocu". 

Rob Goldstone

"Ovo je očito informacija vrlo visokog nivoa, vrlo osjetljiva, ali je dio podrške Rusije i njene vlade gospodinu Trumpu", dodao je Goldstone u emailu, otvoreno dajući do znanja da se radi o ponudi pomoći same ruske države.

"Ako je to istina, volim to, pogotovo kasnije ovog ljeta", odgovorio mu je Donald Trump Jr, kako se vidjelo kasnije kad su emailovi objavljeni, nakon samo nekoliko minuta. 

Goldstone i Trump Jr su nakon toga dogovorili sastanak s Natalijom Veselnickajom, koju je Goldstone opisao kao "rusku vladinu odvjetnicu", u Trump Toweru u New Yorku, u kojem je i Trump živio i odakle je vodio kampanju u to vrijeme. Na sastanku su osim Trumpovog sina sudjelovali i njegov zet Jared Kushner i voditelj predizborne kampanje Paul Manafort.

Kad je sastanak otkriven, dodatno je pojačao sumnju u predizborni dosluh između Trumpove kampanje i Rusije, zbog čega je 2017. pokrenuta i istraga pod vodstvom specijalnog tužitelja Roberta Muellera. Mueller je rezultate gotovo dvogodišnje istrage predstavio u svom golemom izvješću objavljenom prošle godine. Iako Muellerov tim nije pronašao dokaze da su članovi Trumpove kampanje i Trump bili u zavjeri ili koordinaciji s Rusima, utvrdio je, "s visokom pouzdanošću", kako su se ruske službe nesumnjivo uplele u izbore u Trumpovu korist hakiranjem email-računa demokratskih političara i širenjem lažnih vijesti na društvenim mrežama, ali i kako su članovi Trumpovog predizbornog stožera bili svjesni koristi koje mogu dobiti od djelovanja Rusije.

>>Hoće li Trump završiti u zatvoru kad ode iz Bijele kuće?

Kao rezultat Muellerove istrage, američko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv 13 ruskih državljana, 12 pripadnika tajne skupine za cyber-špijunažu ruske vojno-obavještajne službe GRU, zbog hakiranja email-računa demokratskih političara, kontroverznog oligarha Jevgenija Prigožina zbog financiranja te operacije te protiv ruske Organizacije za istraživanje interneta zbog organizirane kampanje uplitanja u američke izbore propagandom na društvenim mrežama.

Muellerova istraga rezultirala je i optužnicom protiv niza Trumpovih suradnika i dužnosnika iz predizborne kampanje i Bijele kuće.

Paul Manafort i Rick Gates

George Papadopoulos, bivši savjetnik Trumpove kampanje za vanjsku politiku, priznao je krivnju i osuđen na 14 dana zatvora za laganje FBI-u u istrazi o ruskom uplitanju u izbore. 

Paul Manafort, bivši šef Trumpove predizborne kampanje 2016., uhićen je pod optužnicom od čak 25 točaka, uglavnom vezanih za financijska nedjela prije nego što je radio za Trumpa, dok je radio za bivšeg ukrajinskog predsjednika, proruski orijentiranog Viktora Janukoviča i druge ukrajinske političare. Sklopio je nagodbu s Muellerovim timom, ali ju je prekršio lažući istražiteljima. Osuđen je na ukupno sedam i pol godina zatvora u dva suđenja. 

Rick Gates, bivši pomoćnik u Trumpovoj kampanji 2016. i dugogodišnji Manafortov poslovni partner, optužen je pod sličnom optužnicom kao Manafort. No u veljači 2018. sklopio je nagodbu s tužiteljstvom, priznavajući krivnju za jednu točku laganja istražiteljima i jednu točku zavjere, u sklopu koje je osuđen na samo 45 dana zatvora i tri godine uvjetno. 

Michael Flynn

Nadalje, tu je Michael Flynn, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je morao odstupiti nakon samo 22 dana u Bijeloj kući, kada je Washington Post otkrio da je raspravljao, odnosno pregovarao o američkim sankcijama koje je Rusiji nametnuo Barack Obama zbog uplitanja u izbore te o mogućim ruskim protusankcijama s ruskim veleposlanikom Sergejem Kislijakom nakon izbora, ali i prije nego što je Trump preuzeo dužnost predsjednika od Baracka Obame. Flynn je naknadno lagao FBI-u o sadržaju svog razgovora s Kislijakom, zbog čega je protiv njega također podignuta optužnica.

Flynnovu bliskost s ruskim režimom možda najbolje ilustrira njegova fotografija za istim stolom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ekscentričnim srpskim redateljem Emirom Kusturicom, iz prosinca 2015. Radilo se o gala-večeri za desetu godišnjicu osnutka ruske državno financirane televizije na engleskom jeziku Russia Today, koja je Flynnu platila najmanje 45 tisuća dolara da održi govor na tom događaju, prema dokumentima koje su objavili demokratski kongresnici iz odbora za nadzor Zastupničkog doma.

To je bio tek početak Flynnove duge i bizarne pravosudne sapunice. Prvo je u prosincu 2017. priznao krivnju u sklopu nagodbe s tužiteljstvom, da bi kasnije povukao priznanje, tvrdeći da su ga tužitelji prevarili. Onda je u svibnju ove godine Trumpov ministar pravosuđa i lojalist William Barr šokirao američku javnost odlukom da se odbaci optužnica protiv Flynna, što je i sam Trump javno tražio. Ipak, sudac u Flynnovom slučaju odbio je zahtjev ministarstva pravosuđa i zatražio od tužiteljstva dodatno obrazloženje. Na kraju je Trump presjekao gordijski čvor koji je nastao i ovog tjedna preventivno pomilovao Flynna, prije nego što je ovaj mogao biti osuđen ili oslobođen krivnje.

>>Trump pomilovao bivšeg savjetnika koji je lagao u istrazi o upletenosti Rusa u izbore

Kao da sve ovo nije dovoljno, ovaj umirovljeni američki general se u međuvremenu bacio i u vode teorija zavjera. I to ne bilo kakvih, već vjerojatno najluđe teorije zavjere ikad smišljene - QAnonu, teoriji prema kojoj svijetom upravlja kabala sotonističkih pedofila i kanibala koji kuju zavjeru protiv Trumpa još od vremena kad je bio samo kandidat, dok u isto vrijeme vode međunarodni lanac trgovine djecom kao seksualnim robljem. I upravljaju svijetom, naravno. A Trump je jedini koji može spasiti svijet od ove sotonske kabale. Naravno.

Flynn je svoju odanost ovom sumanutom pokretu obznanio tako što je na Twitteru objavio snimku na kojoj doslovno izgovara njihov slogan "Gdje ide jedan, idemo svi" na kraju tradicionalne prisege vjernosti Americi.

Roger Stone

Trump je u srpnju ove godine već pomilovao još jednog svog živopisnog prijatelja i savjetnika - Rogera Stonea, samodeklariranog "prljavog prevaranta" (dirty trickster) koji je toliki obožavatelj osramoćenog bivšeg predsjednika Richarda Nixona da je tetovirao njegovu sliku na leđa.

Muellerov tim je u siječnju 2019. podigao optužnicu protiv Stonea zbog lažnog iskaza pred obavještajnim odborom Zastupničkog doma Kongresa o svojim kontaktima s kontroverznom aktivističkom organizacijom Wikileaks Juliana Assangea u vezi objave emailova demokratskih političara koje su Rusi hakirali, što je Wikileaks na kraju i napravio u dva navrata prije izbora 2016. 

>>Trump pomilovao svog dugogodišnjeg savjetnika koji je lagao pred Kongresom

Stone je uhićen u dramatičnoj akciji FBI-a čiji agenti su mu, naoružani do zuba, upali u kuću u 6 sati ujutro. Sud ga je osudio na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog laganja pod prisegom, ometanja istrage i utjecaja na svjedoke, ali prije nego što je trebao biti poslan u zatvor, Trump je intervenirao i pomilovao ga. Kao i sam Trump, i Stone je postupak protiv sebe nazvao "lovom na vještice", tvrdeći da su i tužitelj i porota i sudac bili pristrani protiv njega. A na snimci iskaza koji je Stone dao u vezi zasebne privatne tužbe koja je procurila ranije ove godine, Trumpov prijatelj i savjetnik izgleda prilično rastrojeno dok bijesno odgovara na pitanja odvjetnika i naziva ga "kujom" i "šupkom".

Steve Bannon

Drugi Trumpov šef kampanje 2016. i kasniji glavni strateg u Bijeloj kući. Steve Bannon također je uhićen i optužen, ali zbog nedjela koja nemaju veze s tom kampanjom i ruskim uplitanjem u izbore. On je, naime, u kolovozu ove godine optužen za prijevaru u kampanji prikupljanja novca za podršku Trumpovoj ideji izgradnji zida na granici s Meksikom.

Posebno je zanimljivo da je ovaj žestoki nacionalist koji je imao znatan utjecaj na Trumpovu politiku ekonomskog rata s Kinom, uhićen na raskošnoj 46-metarskoj i 25 milijuna dolara vrijednoj jahti u vlasništvu kineskog nekretninskog tajkuna Guoa Wenguija.

Guo koji je 2014. pobjegao iz Kine u iščekivanju optužnice za korupciju i silovanje, predstavlja se kao kineski disident, a s Bannonom je u lipnju ove godine izveo bizarni performans u kojem su proglasili "Novu federalnu državu Kinu" koja će zamijeniti komunistički režim. U tu su svrhu naručili nekoliko aviona koji su preletjeli iznad New Yorka noseći transparente s porukom "Čestitke Novoj federalnoj državi Kini". 

Bannon je završio u vijestima i kad ga je Twitter izbacio sa svoje platforme nakon što je u svom podcastu izjavio da bi glavnom američkom epidemiologu Anthonyju Fauciju i direktoru FBI-a Christopheru Wrayju trebalo "odrubiti glave i staviti ih na kolce ispred ulaza u Bijelu kuću".

"Glave bih im stavio na kolce. Stavio bih ih na dva ugla Bijele kuće kao upozorenje saveznim birokratima - ili ste prihvatili program ili vas više nema", kazao je Bannon.

>>Steve Bannon rekao da Fauciju i šefu FBI-a treba odrubiti glave, Twitter ga kaznio

No bivši Trumpov strateg kojeg je ovaj smijenio nakon što je kritizirao sastanak njegovog sina i ruske odvjetnice kao "izdaju i nepatriotski čin", možda je i najpoznatiji po tome što je nakon odlaska iz Bijele kuće krenuo u veliku turneju po Europi, gdje je pokušao formirati međunarodnu koaliciju ekstremno desnih stranaka. U tu je svrhu Bannon osnovao i Pokret, desničarsku organizaciju koju je opisao kao protutežu Zakladi otvorenog društva Georgea Sorosa, najavljujući nacionalističku transformaciju Europe.

Rudy Giuliani

A tu je, naravno, i Rudy Giuliani, Trumpov odvjetnik i bivši gradonačelnik New Yorka koji se s vremenom prometnuo u rastrojenog teoretičara zavjera u svrhu služenja Trumpovim političkih interesima.

>>Trump pravnim smicalicama želi ostati predsjednik, cilj mu je poništiti izbore

Posljednji i vjerojatno najbizarniji slučaj Giulianijevog rasipanja svoje reputacije za Trumpa je press konferencija održana prošlog tjedna, na kojoj su on i kolega Sidney Powell iznijeli nebulozne optužbe o najvećoj izbornoj prevari u američkoj povijesti u korist Joea Bidena, a sve uz pomoć "komunističkog novca" iz Venezuele, Kube i Kine, softvera za brojanje glasova koji je proizvela tvrtka čiji su vlasnici saveznici pokojnog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza te milijuna glasova koji su navodno ukradeni Trumpu i prebačeni Bidenu.

Osim što je predstavljao svoje teorije zavjere o izborima, Giuliani je iskoristio holivudsku sudsku komediju Moj rođak Vinny s Joem Pescijem kako bi ilustrirao svoju optužbu o nepravilnostima, uz nimalo impresivnu imitaciju Pescijeve uloge iz filma. 

>>Trumpov odvjetnik: Otkrili smo komunistički novac iz Venezuele, utjecao je na izbore

Da stvar bude još luđa, Giuliani se za vrijeme presice toliko preznojavao da mu je niz lice počela curiti tamna tekućina, po svemu sudeći boja za kosu, zbog čega je postao predmet opće sprdnje i zgražanja na društvenim mrežama - i to još više nego nakon ranije presice koja je trebala biti održana u jednom od najluksuznijih lanaca hotela Four Seasons u Philadelphiji.

No zbog zaista neshvatljive greške Trumpovog tima u bukiranju mjesta za press konferenciju, održana je u Four Seasons Landscapingu, trgovini za vrtlarstvo koja se nalazi između krematorija i seks-shopa u predgrađu Philadelphije. Odnosno, na parkiralištu ispred ove neugledne trgovine.

U međuvremenu se Giuliani, kojeg su nekad zvali "Gradonačelnik Amerike", našao usred još jednog skandala i to tako što je, ne znajući, postao lik u novom Boratu britanskog satiričara i glumca Sache Barona Cohena. On je, naime, smjestio Giulianiju i uhvatio ga s rukom u hlačama, a scena je izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama. 

Nakon izmišljenog intervjua o pandemiji koronavirusa Maria Bakalova koja glumi konzervativnu reporterku, nakon razgovora je odvela 76-godišnjeg Giulianija u hotelsku sobu, gdje mu je natočila piće i pomogla skinuti mikrofon koji je imao ispod košulje. Ondje se on zavalio na krevet i gurnuo ruku u hlače, a onda je u sobu ušao Cohen. 

"Spremao sam košulju u hlače nakon što sam skinuo opremu za snimanje", pravdao se kasnije na Twitteru Giuliani. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.