Svoju tvrtku kod Rijeke oštetila za 17.000 € i utajila porez. Njen partner u bijegu

Ilustracija: Shutterstock

Zbog sumnje da su utajom poreza državni proračun oštetili za 49 tisuća eura, a za još 17 tisuća tvrtku koju su vodili na riječkom području, s čijeg su računa podizali novac, kazneno su prijavljeni 54-godišnjak, koji je u bijegu, i njegova 62-godišnja poslovna partnerica. 

Iz primorsko-goranske policije objavili su rezultate kriminalističke istrage kojom su 54-godišnjak i 62-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Utajili porez

Terete ih da su u mjesečnim prijavama PDV-a za tri ljetna mjeseca 2021. godine prikazali fiktivne račune. Na taj su način, bez valjane osnove i protupravno nadležnoj poreznoj upravi, na štetu državnog proračuna, iskazali pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od oko 49 tisuća eura, koji je djelomično i ostvaren isplatom na račun tvrtke.

Pod sumnjom su i da su u namjeri ostvarivanja prava na povrat PDV-a izradili neistinite poslovne isprave (ugovore o pružanju savjetničkih usluga, izlazne račune, otpremnice i druge) te ih prikazali u prijavi za isti mjesec.

Prvoosumnjičeni 54-godišnjak, koji je trenutno u bijegu i nedostupan je policiji, pritom je u nekoliko navrata tijekom 2021. s računa tvrtke i putem bankomata podizao novac koji nije vratio niti ga je u poslovnim knjigama opravdao kao poslovni trošak.

Oštetila vlastitu tvrtku

Vezano uz to, policija drugoosumnjičenu, 62-godišnjakinju tereti da kao odgovorna osoba nije zaštitila imovinske interese tvrtke, već je 54-godišnjaku na štetu tvrtke omogućila stjecanje protupravne imovinske koristi u iznosu većem od 17 tisuća eura.  

Oboje su po dovršetku kriminalističke istrage kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.