Tabak: Imamo situaciju da uprava bojkotira državnog poglavara, to nije normalno

VOJNI analitičar i član saborskog Odbora za obranu Igor Tabak komentirao je situaciju s Daytonskim sporazumom. 

Naime, danas se u Bruxellesu održava NATO summit na kojemu sudjeluje i predsjednik RH Zoran Milanović.

Uoči odlaska na summit predsjednik Milanović upozorio je kako za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv prijedlog završne deklaracije jer dio članica NATO-a ne želi da se u njoj spomenu Daytonski sporazum i konstitutivni narodi u BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je pak rekao da to što govori Milanović nije istina.

"Hrvatska je gotovo pa kancelarska republika"

Tabak je za N1 rekao da je nemoguće znati što točno piše u deklaraciji. 

"Nažalost, to nije jasno, to je interni dokument sve do njegove objave i normalno je da su njegove radne verzije u Ministarstvu vanjskih poslova i kod predsjednika Republike. Oni bi, vlada i predsjednik, u jednoj suigri morali postići naše nacionalne ciljeve, a onda će se vidjeti tekst deklaracije, koja je relativno štura, jedan opći dokument koji samo načelno konstatira slaganje s ciljevima i ispunjenje dnevnog reda zakazanog za sastanak. Ali ovakva natezanja, tko je u pravu, koji rečenični sklop ili spomen je u deklaraciji, teško je ocjenjivati prije nego što se vidi dokument. Šira javnost nema uvid u to, vidjet ćemo na kraju", rekao je Tabak. 

Komentirao je i činjenicu da u Bruxelles, zbog narušenih odnosa, ide samo predsjednik Milanović, a ne i ministar vanjskih poslova Grlić Radman te ministar obrane Banožić.

"Nije to normalno. Hrvatska je, kao što se zadnjih godina pričalo, gotovo pa kancelarska republika, a ovdje imamo situaciju da cijela upravna vlast, iz vladine uspravnice, tu bojkotira državnog poglavara. To nije ni uobičajeno ni normalno i prema van ostavlja gorki dojam", rekao je Tabak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.