Tadžikistan na referendumu: Hoće li predsjednik Rahmon dobiti veće ovlasti?

Foto: FAH

BIRAČI u Tadžikistanu u nedjelju su u velikom broju izašli na referendum o ustavnim amandmanima koji će ojačati ovlasti predsjednika Emomalija Rahmona koji gotovo četvrt stoljeća upravlja tom siromašnom srednjoazijskom zemljom.

Do 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu glasovalo je oko 88,3 posto od 4,3 milijuna birača pozvanih na birališta, objavilo je središnje izborno povjerenstvo koje je referendum proglasilo valjanim još u ranim poslijepodnevnim satima.

Birališta na kojima su se cijelog dana mogli vidjeti dugi redovi birača koji čekaju na glasovanje, zatvorila su se u 17.00 sati.

Među amandmanima o kojima će se očitovati Tadžici je i odredba koja bi Rahmonu (63) omogućila neograničen broj predsjedničkih mandata.

Kritičari optužuju Rahmona da ne poštuje vjersku slobodu i politički pluralizam.

Potpora predsjedniku

No stanovnici Dušanbea pružili su zdušnu potporu predsjedniku koji je izvukao zemlju iz petogodišnjeg građanskog rata koji je počeo 1992., nepunu godinu dana nakon stjecanja neovisnosti.

Među referendumskim pitanjima su i smanjenje životne dobi s 35 na 30 godina za obnašanje predsjedničke dužnosti te zabrana osnivanja političkih stranaka na vjerskoj osnovi.

Prvi amandman bi mogao ići na ruku Rustamu, sinu Emomalija Rahmona kojemu je 28 godina i spominje se kao njegov nasljednik na predsjedničkoj dužnosti. A zabrana osnivanja vjerskih stranka dogodila bi se u času dok traje suđenje čelnicima zabranjene muslimanske stranke.

Organizacijia Reporteri bez granica priopćila je u subotu da je vlada "blokirala, zastrašivala i prijetila" neovisnim glasilima prije referenduma.

U toj bivšoj sovjetskoj republici s muslimanskom većinom otvoreno je više od 3200 birališta. Birališta su bila otvorena i u velikim ruskim gradovima u kojima živi i radi više od milijun Tadžika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.