Tajland legalizirao uzgoj kanabisa, vlada građanima poklonila milijun sadnica

Foto: EPA

STANOVNICI Tajlanda sada mogu uzgajati biljke kanabisa kod kuće i prodavati ih jer je država uklonila marihuanu s popisa zabranjenih narkotika.

Tajland je ujedno prva zemlja koja je to napravila u jugoistočnoj Aziji, regiji poznatoj po strogim zakonima o drogama, piše BBC. No upotreba marihuane u rekreacijske svrhe i dalje je zabranjena. Vlada se nada da će razvoj lokalne trgovine kanabisom potaknuti poljoprivredu i turizam. Kako bi se građane potaknulo na uzgoj kanabisa, vlada poklanja čak milijun sadnica.

"To je prilika da ljudi i država ostvaruju prihod od marihuane i konoplje", rekao je Anutin Charnvirakul, potpredsjednik vlade i ministar zdravstva.

Dužnosnici upozorili ljude da ne puše marihuanu u javnosti

Klinike diljem zemlje također mogu slobodnije ponuditi kanabis kao tretman. Tajland je prvi u Aziji legalizirao upotrebu medicinskog kanabisa 2018. Dužnosnici su upozorili ljude da ne puše marihuanu u javnosti te su rekli da se to smatra prijestupom i da prijestupnici riskiraju uhićenje.

Vlada kaže da plan legalizacije također za cilj ima osloboditi oko 4000 zatvorenika osuđenih za kaznena djela povezana s kanabisom. Širi nacrt zakona o kontroli kanabisa trenutno se razmatra u tajlandskom parlamentu. Zagovornici zakona vjeruju da bi u narednim godinama moglo doći do opuštanja pravila regulacije korištenja kanabisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.