Tajlandski prosvjednici unatoč suzavcu i vodenim topovima zauzeli TV postaju

TISUĆE tajlandskih prosvjednika probilo se kroz policiju i vojsku te zauzelo zgradu satelitske televizijske postaje.

Unatoč suzavcu i vodenim topovima, gomila antivladinih prosvjednika uspjela se probiti, natjeravši snage sigurnosti na povlačenje. Vlada je u četvrtak pod izlikom izvanrednog stanja ugasila opozicijski Narodni kanal.

Ovo je prvi put da su tajlandske vlasti upotrijebile silu tijekom prosvjeda koji traju od sredine ožujka.

Premijer Abhisit Vejjajiva je u srijedu proglasio izvanredno stanje u Bangkoku nakon što je 3.000 prosvjednika, koji traže njegovo odstupanje i sazivanje novih izbora, krenulo na zgradu Parlamenta. Iako se pojavila informacija da bi vojska mogla otkazati poslušnost vladi, vijest je brzo opovrgnuta.

Podsjećamo, nezadovoljni građani se od 12. ožujka svakodnevno okupljaju u Bangkoku, a njihov broj je povremeno dosegao čak 100.000.

Bivši premijer i jedan od vođa Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD) Thaksin Shinawatra, koji je 2006. godine vojnim udarom svrgnut s vlasti, pozvao je svoje pristaše na trajne prosvjede u Bangkoku i susjednim pokrajinama. Dobrostojeći Thaksin se svojim pristašama obraća SMS-ovima, videoporukama i statusima na Twitteru iz Dubaija, gdje živi u samonametnutom egzilu kako ne bi morao otići u zatvor zbog pronevjere državnog novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.