Taktika Kolinde i Milanovića ovisi o izlaznim anketama iz prvog kruga, evo zašto

Foto: Pixsell, Index

IZ IZLAZNE ankete koju je Ipsos proveo za tri nacionalne TV kuće - HRT, RTL i Novu TV - može se iščitati više od predviđenih izbornih rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora, koje je anketa prilično dobro pogodila.

U anketi je sudjelovalo više od 13 tisuća glasača, koji su već konzumirali svoje glasačko pravo, a dobno su bili relativno ravnomjerno raspoređeni u kategorije od 18 do 29 godina, 30 do 44 godine, 45 do 59 godina i 60 i više godine.

Milanović favorit starih, Škoro favorit mladih

Najviše glasova mladih glasača dobio je Miroslav Škoro, skoro 32 posto, dok je druga Kolinda s 18,1 posto, a treći Milanović s 15,8 posto. Škoro je bio jedini od favorita koji je nudio promjene, što je vjerojatno prihvatljivije mladim generacijama nego onima koje imaju što izgubiti.

Znakovito je i da je Ivan Pernar izgubio status favorita mladih; dobio je 8 posto glasova, isto koliko i Dario Juričan i Mislav Kolakušić.

Kada je riječ o političkom favoritu starijih od 60 godina, to je nedvojbeno Zoran Milanović, za kojega je glasalo čak 40,5 posto starijih glasača obuhvaćenim izlaznom anketom, dok je Kolinda na udaljenom drugom mjestu s 29,6 posto. Škoro je treći s 19,8 posto, a uvjerljivo najmanje glasova hrvatskih seniora dobio je Anto Đapić, u anketi samo 0,29 posto.

Kolinda nema podršku žena

Ipsos je bilježio i spol ispitanika te je indikativno da Kolinda nije dobila veću podršku glasačica. Predsjednica je mandat odradila tako da se nije isticala u borbi za prava žena pa s njom hrvatske građanke nemaju rodnu identifikaciju koja nadilazi stranačke okvire. Milanović je dobio više ženskih glasova od Kolinde u izlaznoj anketi (30 posto u odnosu na 24 posto), što će mu biti od koristi i u drugom krugu. Važno je da Kolindu ne napadne kao ženu niti da mu pobjegne neka seksistička doskočica.

Što se tiče obrazovnog statusa glasača i rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora, Kolinda je neupitna favoritkinja glasača koji imaju završenu samo osnovnu školu. Čak 40 posto glasača koji imaju samo osnovnu školsku spremu je podržalo aktualnu predsjednicu, dok su Škoro (26 posto) i Milanović (21 posto) na drugom i trećem mjestu.

Visokoobrazovani glasači su pak glasali za Milanovića (31 posto), no znakovit je i rezultat Dalije Orešković od 5,7 posto. Orešković je privukla i dosta glasova u dobnoj kategoriji od 30 do 44 godine, 5,4 posto, što znači da joj bazu predstavljaju mladi i dobro obrazovani glasači. 

Taktika za drugi krug

Katarina Peović je također privukla mnogo više visokoobrazovanih glasača u odnosu na one s osnovnom školom, kao i Dario Juričan, koji je najviše glasova dobio od glasača od 18 do 44 godine. 

Glasači sa srednjom stručnom spremom su se pak ravnomjerno rasporedili između Grabar-Kitarović (24 posto), Milanovića (28 posto) i Škore (27 posto). 

U svakom slučaju, izborni stožeri oboje kandidata će sigurno uzeti u obzir saznanja iz izlaznih anketa kada budu formulirali novu taktiku kojom žele svojeg favorita dovesti na Pantovčak.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.