Talijani mogu saditi marihuanu: Italija dekriminalizirala korištenje u terapeutske svrhe

Foto: Shutterstock

TALIJANSKA je vlada u petak prihvatila uredbu kojom se dekriminalizira niz malih prekršaja, među kojima kršenje uvjeta korištenja marihuane u terapeutske svrhe.

"Ne radi se o dekriminaliziranju prekršaja za one koji uzgajaju marihuanu na terasi, već bi kaznena djela postala administrativni prekršaji za one koji su dobili dozvolu za uzgoj marihaune u terapeutske svrhe, a ne poštuju dobivene upute", rekao je ministar pravosuđa Andrea Orlando.

Oni koji nemaju specijalnu dozvolu za uzgoj marihuane u terapeutske svrhe će biti kažnjeni kaznom do godine dana zatvora i novčanom kaznom.

Ta reforma treba rasteretiti kazneni sustav, kako bi sankcije bile učinkovitije. Tako će i vožnja bez vozačke dozvole, ali ne i ponavljanje tog prekršaja, prijeći iz kategorije kaznenog djela u administrativni prekršaj, iako globa postaje veća. Do sada je iznosila između 2200 do 9000 eura, a sada prelazi na između 5000 i 30.000 eura.

Uvrede, opscenosti, iskorištavanje tuđe lakovjernosti i falsificiranje dokumenata prelaze također u područje administrativnih prekršaja.

U srpnju 2015. godine je više od 200 zastupnika uložilo prijedlog zakona legalizacije uzgoja male količine kanabisa za osobnu upotrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.