Talijani uhitili prevaranta s hrvatskom putovnicom, krao je remek-djela, dijamante...

Screenshot: Youtube

NENAD JOVANOVIĆ (46), talijanski Rom s hrvatskom putovnicom, ovih dana puni gotovo sve stupce talijanskih novina. 

Riječ je o velikoj akciji milanske policije u kojoj je Jovanović nedavno uhićen, a zaplijenjeno mu je više od tri milijuna eura vrijedne imovine. Dijamanti, luksuzni automobili, umjetničke slike Rubensa i Renoira, luksuzni apartmani... u svemu tome Jovanović je uživao godinama unazad, sve dok ovih dana nije završio u šakama talijanske policije, piše talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Osim njega privedena su i braća Rocco (52) i Francesco C. (49) rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za oca i sina G.G. (62) i C.G. (32). 

Talijanski mediji o kriminalcu s hrvatskom putovnicom pišu kao o kralju prevara, neki idu toliko daleko i nazivaju ga prevarantom stoljeća. Jovanović je navodno uspio izvesti krađu slikarskih remek-djela vrijednih čak 26 milijuna eura. Kralj transformacije, također je jedan od njegovih nadimaka, a mediji ga opisuju umjetnikom, više nego običnim kriminalcem.

Talijani Jovanovića pokušavaju uhvatiti već godinama. Neuspješno sve do nedavno. Naime, tzv. kralj transformacije uspješno se skrivao iza identiteta diplomata, trgovaca nekretninama ili umjetninama, glumio je ugledne ljude, visokopozicionirane, kako bi se uvukao u svijet bogatih i imućnih te to iskoristio.

Filmska priča o krađi dviju skupih umjetnina

Tamošnja policija objavila je neke dijelove svoje istrage. Kažu da se Jovanović u travnju 2017. godine predstavljao kao Samuel Abraham Lewy Graham, rabin i židovski diplomat u Milanu. Mjesecima je radio na svojoj ulozi, uvlačio se u pore društva od interesa i na koncu uspio uvjeriti važnog prodavača umjetnina te vlasnika galerija u Sardiniji i Londonu da mu proda dva majstorska djela. 

Bilo je riječ o "Djevojci na livadi" velikog francuskog umjetnika Pierre-Auguste Renoira te "Svetoj obitelji", ulja na platnu, flamanskog slikara Petera Paula Rubensa. Ukupna vrijednost ove dvije umjetnine procjenjuje se na oko 26 milijuna eura. Lažni rabin Jovanović, uz pomoć četiri suradnika, organizirao je prodaju ovih umjetnina u jednom stanu u Monzi. Policija kaže da ga je u potpunosti prerušio u diplomatski ured koji se činio uvjerljiv zbog činjenice da se nalazio u središtu grada, odmah uz albanski konzulat.

Jovanović je imao na desetke lažnih putovnica i osobnih iskaznica. Birao je identitete za svoje kriminalne radnje, odnosno uloge koje je glumio kako bi došao do svog plijena. Kupnju umjetničkih djela vrijednih oko 26 milijuna eura odradio je bez da je platio centa. Nakon više sastanaka, posao je dogovoren u Monzi. S izvjesnim galeristom Davidom dogovorio je da slike budu dostavljene u dva drvena sanduka.

Kako su rekonstruirali istražitelji, kad su Jovanovićevi pomoćnici odnijeli sanduke u drugu prostoriju u uredu kako bi provjerili njihovu autentičnost, dogodio se ključni trenutak. Pobjegli su kroz stražnji ulaz. Prodavač i njegovi ljudi pokušali su ih slijediti, ali kamion koji je čekao pred zgradom već je otišao. 

Policija ga je privela, ali se brani sa slobode pod posebnim nadzorom

Mjesec dana kasnije slike su pronađene u Milanu, u jednom skladištu u Torinu. Jovanović i njegovi pomagači uhićeni su u lipnju 2018. godine. Nakon što je talijanski Rom hrvatskog podrijetla proveo neko vrijeme u istražnom zatvoru, pušten je da se brani sa slobode, ali je pod posebnim nadzorom tamošnjeg tužiteljstva.

Policija je otkrila da tu ne staju Jovanovićeva nedjela. Kroz nove istrage dolaze do saznanja da je prošle godine u prosincu prijavljen za još jednu veliku pljačku. Glumeći da je bogati trgovac nekretninama u Italiji, Jovanović je dogovorio kupovinu dijamanta teškog čak tri milijuna eura.

I ovo se dogodilo filmski, Jovanović je realizirao kupovinu u jednom hotelu u Milanu. Punu torbu novca predao je prodavaču dijamanta, da bi ovaj kasnije otkrio da je bilo riječ o lažnim novčanicama od 200 eura. 

Dijamanti, automobili, poznate robne marke...

Talijanske vlasti posumnjale su u Jovanovića i njegovu obitelj vidjevši da su stekli ogromno bogatstvo, a nikada nisu imali legalan izvor prihoda. Milanski inspektori upali su mu u stan u mjestu Trezzano sul Naviglio, da bi nedugo kasnije pronašli još jedan u Sedrianu. Na tim lokacijama Jovanović je imao brdo markirane odjeće i obuće, sportske automobile među kojima su bila skupocjena dva automobila - Ferrari 360 Modena te Audi A6. 

Policija mu je pronašla i zaplijenila još jedan Mercedes A klase AMG, pišu Talijani. 

U istrazi se navodi i da je Jovanović zarađenim novcem kroz prevare i krađe kupovao i velike količine nakita. Imao je prstenje s velikim brojem dijamanata.

Krao je i varao i van Italije, 2007. godine završio na Interpolovoj tjeralici

Jovanović je, pišu Talijani, bio poliglot - pričao je više jezika te je bio vrlo vješt u prerušavanju. U tome su mu pomogle i brojne putovnice i osobne iskaznice, koje su bile lažne. Nije radio samo u Italiji već i van granica te države. Istražitelji su došli do saznanja da je 2002. godine, praveći se da je talijanski profesionalac za investicije, poslao faks jednoj osobi iz Austrije s informacijom da je zainteresiran za kupnju nekretnine. 

Tu osobu uspio je prevariti poslavši joj pola milijuna švicarskih franaka. Naravno, lažnih. No svoju operaciju zakamuflirao je s ponudom o pranju novca kroz preprodaju deviza. Nakon što je zaradio 90 tisuća eura kroz te operacije, netragom je nestao. 

2007. godine završio je na Interpolovoj tjeralici. Prijavljen je za četiri kriminalna djela prevare u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji koristeći lažni identitet Claudio Moro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.