VIDEO Talijanska mornarica provela povijesnu operaciju izvlačenja broda sa stotinama tijela migranata

Foto: YouTube

U POVIJESNOJ akciji talijanska obalna straža izvukla je kod obale Libije s 370 kilometara dubine brod sa stotinama tijela imigranata. Prošle godine taj prenamjenjeni ribarski brod krenuo je iz Libije prema Italiji s oko 800 putnika. Zbog sudara sa brodom u akciji spašavanja, potonuo je, piše britanski Guardian.

Samo 28 osoba je uspjelo se spasiti. Velika većina bila je zaključana u potpalublju i nisu mogli na vrijeme pobjeći. Od travnja prošle godine, kada je brod potonuo, 169 tijela isplutalo je na površinu.

Izvučeni brod na putu je prema talijanskoj luci Augusta gdje ga čeka posebno rashlađivani kontejner kako bi talijanski forenzičari mogli početi s identifikacijom tijela.

"Ovo je jedna od najvećih operacija te vrste, ako ne i najveća", rekla je doktorica Cristina Cattaneo, voditeljica tima od pedesetak patologa čiji je zadatak identifikacija tijela. "Očekujemo između 400 i 600 tijela", kaže Cattaneo.

Tragedija se dogodila u vrijeme kada je 1.200 osoba poginulo pri pokušaju prelaska iz Libije u Italiju i to samo u jednom tjednu. Vođe država Europske unije nakon toga su postigle dogovor o ponovnom pokretanju spasiteljskih operacija u Sredozemlju između Libije i Malte te Italije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.