Talijanske banke pred krizom: Najugroženiji Unicredit - vlasnik Zagrebačke banke

Foto: 123rf

VODEĆE talijanske banke imaju oko 119 milijardi eura u nenaplativim kreditima, a osim pet najvećih među kojima prednjači izloženost UniCredita što je kritično za širi europski bankarski sustav, ukupna vrijednost loših kredita u bankarskom sustavu Italije teška je oko 400 milijardi eura. Nakon općeg društvenog fokusa na izlazak Velike Britanije iz Europske unije, kriza koja se razvija u Italiji je pod sve većim povećalom Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), poručuju iz Saxo banke.

Po nenaplativim kreditima predvode UniCredit, Intesa, Monte Paschi, Banco Popolare i UBI

"UniCredit, Intesa, Monte Paschi, Banco Popolare i UBI predvode u nenaplativim kreditima. Omjer krize još se lakše može pratiti kroz prizmu indeksa Texas Ratio koji mjeri količinu nenaplative imovine i kredita, uključujući kredite koji nisu naplaćeni više od 90 dana, podijeljenu s materijalnim kapitalom banke, plus gubitak kreditnih rezervi. Ako je taj omjer iznad 100 posto, radi se o ozbiljnom upozorenju", pojašnjava Peter Garnry, rukovoditelj strategije za dionice u Saxo banci te navodi da je sedam od 47 banaka u indeksu Euro STOXX 600 Banks trenutno iznad te kritične granice, od čega su tri talijanske banke, a odmah ispod su još dvije, UniCredit i Intesa, što pokazuje magnitudu bankarske krize u Italiji. 

Talijanska vlada zatražila je odobrenje europskih regulatora da iskoristi članak 32 direktive o oporavku i sanaciji kreditnih institucija koja omogućava privremenu pomoć države banci za koju je izvjesno da ne može proći EBA-inu provjeru otpornosti. Plan je, čini se, dokapitalizirati Monte Paschi prodajom novih konvertibilnih obveznica talijanskoj vladi, vrijedne minimalno tri milijarde eura, kroz državni fond za spas banaka, navode iz Saxo banke.


"Pad na stres testu automatski znači insolventnost, a potpuno je neizvjesno do kuda onda može ići započeta spirala bankarske krize", sumnjičav je Garnry i podsjeća da EBA dolazi u kontrolu 29. srpnja. Ipak, pozitivna vijest su sve bolji makro ekonomski pokazatelji koji su napokon okrenuli trend za nenaplative kredite u Italiji i omjer je počeo padati. No profitabilnost banaka je vrlo niska i nužna je hitna injekcija kapitala. UniCreditu primjerice nedostaje oko osam milijardi eura u materijalnom kapitalu, no burzovna valuacija te tvrtke je vrlo atraktivna i vrijedi držati duge pozicije za tu dionicu, smatra Garnry.


Implozija talijanskog bankarskog sustava može se preliti i na ostale

Za pretpostaviti je da druge članice euro zone neće dozvoliti talijanskoj vladi dokapitalizaciju banaka osim preko članka 32, a to se za sada odnosi samo na Monte Paschi. Pravila se neće moći mijenjati za Italiju, bez obzira na značaj problema jer su, primjerice, propalu banku u Portugalu nedavno morali sanirati dioničari i kreditori, u skladu s važećim pravilima bankovne unije, podsjećaju iz Saxo banke.

"Vjerojatnije je da će Europska središnja banka dokapitalizirati talijanske banke u zamjenu za kolateral pod mandatom stabilnosti cijena, u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije. Implozija talijanskog bankarskog sustava može se preliti na druge europske banke i kreditno tržište, stvarajući nemir i loše okruženje koje bi zatim dalje usporavalo gospodarski rast i utjecalo na krajnje cijene", smatra P. Garnry iz danske investicijske banke.

S obzirom da je inflacija jedva iznad nule, mogući dodatni udar na potrošačke cijene natjerao bi ECB u mehanizam spašavanja talijanskih banaka od bankrota, ali dioničari i kreditori bi svejedno snosili taj trošak, zaključuje Garnry.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.