Talijanski ljevičarski terorist Cesare Battisti priznao koliko je ljudi ubio

Foto: EPA

BIVŠI ljevičarski terorist Cesare Battisti priznao je prvi put da je počinio četiri ubojstva 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon što je desetljećima nijekao bilo kakva nedjela, te se ispričao obiteljima žrtava, rekli su tužitelji.

Battisti (64) je izručen Italiji u siječnju nakon gotovo četiri desetljeća bijega, što u Francuskoj, što u Brazilu.

"Imao je skrovište desetljećima, zahvaljujući imidžu nevine žrtve političkog progona. Sada je odlučio stvari iznijeti na vidjelo", rekao je tužitelj Alberto Nobili, čelnik milanskog protuterorističkog tima.

Battisti je osuđen u odsutnosti na doživotni zatvor za sudjelovanje u četiri ubojstva, među kojima dvojice policajca, kasnih 70-ih godina, kada je bio član ekstremno lijevog pokreta Naoružani proleteri za komunizam.

Negirao ubojstva

Ranije je već priznao da je pripadao toj skupini, ali je uvijek nijekao da je nekoga ubio.

Ispitivan je u zatvoru tijekom vikenda i Nobili je naveo njegove riječi: "Kada sam ubijao, mislio sam da vodim pravedan rat. Sada shvaćam nedjela koja sam počinio i ispričavam se obiteljima žrtava."

Njegov je odvjetnik Davide Steccanella potvrdio da je Battisti priznao i zanijekao da to priznanje ima ikakve veze s time što njegov klijent traži bolje zatvorske uvjete ili eventualno  smanjivanje zatvorske kazne. "Moj je klijent jednostavno odlučio pojasniti tko je bio u svojim dvadesetim godinama, a tko je sada."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.