Tečaj eura se stabilizirao, Trump i Juncker su za to zaslužni

Foto: Hina

TEČAJ eura prema dolaru na međunarodnim se tržištima stabilizirao nedaleko od najviših razina u tri dana jer su bojazni od globalnog trgovinskog rata splasnule nakon dogovora EU-a i SAD-a o početku pregovora o smanjivanju carina.

Cijena eura u takvom je ozračju jutros porasla blagih 0,1 posto, na 1,1738 dolara, nakon što je dan ranije porasla za 0,4 posto. Uoči sastanka predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa, cijena eura u jednom je trenutku u srijedu skliznula na 1,1664 dolara. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je, pak, za 0,25 posto, na 94,131 bod, što su mu najniže razine u posljednja dva tjedna.

Tečaj britanske valute prema američkoj ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,3202 dolara. Podršku funti pružaju očekivanja mogućeg povećanja kamatnih stopa na sjednici britanske središnje banke Bank of England, zakazanoj za idući tjedan.

Američki predsjednik u jučerašnjim je budno praćenim razgovorima s predsjednikom Komisije pristao suzdržati se od nametanja carina na uvoz automobila iz Europe. Dvije su strane pritom postigle dogovor o pokretanju pregovora o uklanjanju ostalih prepreka na trgovinskom planu, ublaživši prijetnju izbijanja transatlantskog trgovinskog rata.

Promjene tečaja eura ipak su bile daleko manje izrazite od onih na burzama, gdje su cijene dionica automobilskih proizvođača poskočile za dva posto, a ojačali su i prinosi na državne obveznice.

"Jednu stvar koju smo naučili iz trgovinskih mjera predsjednika Trumpa u posljednjih 18 mjeseci jest da što god da se danas činilo izvjesnim, sutra će vjerojatno biti potkopano", napisali su u bilješci analitičari tvrtke Gavekal. 

"Iako je sporazum između Trumpa i Junckera dobrodošlo olakšanje, nije još razlog za slavlje", poručili su.

Fokus tržišta sada se preusmjerava na sjednicu Europske središnje banke (ECB), čije će odluke biti objavljenje tijekom poslijepodneva. Ulagače će posebno zanimati izjave predsjednika Marija Draghija zbog mogućih signala vezanih za dinamiku na putu normalizacije monetarne politike u eurozoni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.