Tedeschi: Presretan sam što nismo kupili Podravku, Droga Kolinska je bolja tvrtka

"PRESRETAN sam što nismo na kraju kupili Podravku. Kupili smo puno bolju kompaniju - Drogu Kolinsku. Pred Podravkom je težak proces restrukturiranja. Droga Kolinska je stabilnija, profitabilnija tvrtka koja je proces restrukturiranja već prošla", kazao je predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi gostujući kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2.

Komentirao je pri tom stavove HSP-ovaca koji su mu poručivali kako dionice Podravke može kupiti, ali da neće kročiti u Koprivnicu. Govorio je o tome u kontekstu nepovoljne investicijske klime koja vlada u Hrvatskoj. U tom smislu ocijenio je i kako nedavna događanja vezana za Horvatinčićev projekt Cvjetni ne koriste nikome.

"S jedne strane imamo nevladine udruge koje su upozoravale na nepravilnosti vezane uz projekt, a s druge strane imamo šutnju institucija. Da su te dozvole valjane, ništa ne bi moglo zaustaviti poduzetnika da realizira projekt. No, građani vide da je grad izdao dozvole samome sebi i onda ih dao privatnom investitoru. Moram apelirati na istražne organe da utvrde postoje li nepravilnosti jer ovakva situacija ne koristi nikome. Način na koji se tretiraju građani zadnjih dana nije nešto što želim vidjeti u svome gradu", kazao je Tedeschi ocjenjujući da se time ne šalju dobre poruke investitorima te da nije to jedini takav slučaj. U tom smislu govorio je o poruci iz HSS-a kako neće kročiti u Koprivnicu, ustvrdivši i da je takva konstatacija kažnjiva, ali da ona nije izazvala veću reakciju medija.  "Koja je to poruka investicijskoj javnosti? Koja je to poduzetnička klima?", pita se Tedeschi.

"Nisam napravio posao za Ivicu Todorića"

Govoreći o srpskim investicijama u Hrvatskoj, šef Atlantic grupe kazao je kako rat jest ostavio posljedice i da bi u tom smislu bilo pametno još neko vrijeme izbjegavati investirati u one mikrosredine koje su najviše njime bile pogođene, poput Vukovara i Karlovca, a fokusirati se na jake gospodarske zone kao što su Čakovec ili Istra.

Odbacio je insinuacije da je Atlantic grupa u slučaju preuzimanja Droge Kolinske napravila posao za Ivicu Todorića. Ocijenio je to nemogućim i zbog vlasničke strukture Atlantica. "Takva transakcija nije nelegalna, ali za nas je nemoguća. Mi smo jedan od najznačajnijih dobavljača Agrokoru, strateški smo partneri i radujemo se uspjesima Agrokora, ali to je to", kazao je ustvrdivši da on nije "mali od Todorića".

"Svi su za promjene, ali da se u njih ne dira"

Podržao je, kazao je, Vladin plan gospodarskog oporavka "jer je bilo vrijeme da kažemo kakva je situacija i da je vrijeme za bolne rezove". Ipak, ustvrdio je, prijevremeni izbori za Hrvatsku ne bi bili dobri, ali budućnost za Hrvatsku ne vidi ni u programu opozicije. "Tragedija našeg društva je da su svi za promjene samo da se u njih ne dira, a gleda se u horizont koji nije dalji od četiri godine, već i kraći", ustvrdio je.

Tedeschi je odbacio tvrdnje da radnicima ne plaća prekovremene sate i radne subote, da im ne dozvoljava da drže obiteljske slike na stolu i da viče na njih. Pohvalio se da je Atlantic jedan od deset najboljih poslodavaca.

Svoj prvi milijun je, kaže, stekao 2007. godine, kada je Atlantic grupa izašla na burzu. Karijeru je započeo u inozemstvu kao direktor tvrtke koja je proizvodila papir. Nakon što je propala kreće u privatan biznis i osniva Atlantic grupu koja se bavila trgovinom papira. Tedeschi, kazao je, nije sudjelovao u privatizaciji nijedne tvrtke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.