Mala zemlja na jugu Azije okupirana je na 25 godina, sve radi plina

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1976. godine Indonezija je završila vojnu kampanju u Istočnom Timoru te okupirala zemlju. Radi se istočnoj polovici otoka Timor, na jugu indonezijskog arhipelaga, gdje su se tijekom kolonijalizma razvili zasebno društvo i narod koji se nisu osjećali Indonežanima.

Indonezija je ogromna zemlja na jugoistoku Azije čije je stanovništvo danas četvrto po veličini na svijetu. Zemlja se sastoji od sedamnaest tisuća otoka, od kojih je čak šest tisuća naseljeno. Međutim, Indonezija je isto tako zemlja koja je vodila vrlo agresivnu politiku prema svojim susjedima u arhipelagu.

Okupacija usred Hladnog rata

Istočni Timor bio je portugalska kolonija, što je bilo bitno drukčije od ostatka Indonezije, koja se uglavnom nalazila pod nizozemskom upravom. Kroz stoljeća Timor i Indonezija razvijali su drukčije običaje i kulturu, ali su redovito trgovali i surađivali.

Međutim, 1974. godine Timor izabire novu, lijevo orijentiranu vladu, što Indoneziji ide u korist. Naime, iskoristili su novu vlast u Timoru da izvrše propagandu o širenju komunizma na njihovom terenu te da tako opravdaju vojnu intervenciju. Indonezijske vlasti zapravo su se najviše bojale koliko će neovisni Timor potaknuti druge separatiste da počnu proglašavati neovisnost jer je zemlja zbir tisuća različitih kultura i jezika.

Više od toga Indonežane su zanimala nalazišta nafte i zemnog plina južno od Timora. Također su računali da će industrijske viškove odmah moći prodati SAD-u, koji je tada postao njihov najvažniji trgovački partner.

Invazija je započela početkom prosinca 1975. godine, kada su pristigle indonezijske snage na otok i okupirale najveća mjesta. U idućih pola godine vodile su gerilsku borbu protiv lokalnog stanovništva, koje nije pristalo na predaju i borilo se skrivajući se u bazama u gorskom dijelu otoka. Invazija je završila indonezijskom okupacijom 17. srpnja 1976. godine.

Uprava iz Jakarte trajala je sve do 2002. godine, kada je Istočni Timor napokon dobio neovisnost. Procjenjuje se da je u periodu indonezijske okupacije umrlo preko 100.000 ljudi, uglavnom od gladi i bolesti koje su nastupile kad je zemlja destabilizirana. Velike svjetske i lokalne sile prešutno su odobrile okupaciju.

Spomenik pobunjenicima tijekom indonezijske okupacije

Proglasili neovisnost pa ih prevarili Australci

Cijelu situaciju najviše su promatrali australski političari. Oni su brže-bolje dogovorili sastanak s novim predstavnicima Timora 2002. godine kako bi dobili pristup njihovim morima radi zemnog plina u zamjenu za međunarodnu pomoć. Australci su ustvari prevarili mlade političare Timora jer su prije pregovora postavili uređaje za prisluškivanje u njihove urede.

Istočni Timor ostao je i danas jedna od najsiromašnijih zemalja u Aziji premda ima pristup mnogim cijenjenim resursima. Međutim, njegovi susjedi uglavnom se nastoje okoristiti situacijom, ne mareći za dobrobit susjedskog naroda.

17. srpnja u Timoru se obilježava kao Dan omladine, na koji se slavi uloga mladih vojnika u oružanim pobunama tijekom indonezijske okupacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.