Tijekom prvih pet mjeseci u Hrvatskoj ostvarena skoro 4 milijuna turističkih noćenja

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U HRVATSKOJ je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od milijun turističkih dolazaka i 3.9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima, objavila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2.5 milijuna noćenja, pokazuju podaci iz eVisitora koje prenosi HTZ.

Promatrajući samo svibanj, ostvareno je 451.000 dolazaka i 1.9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima. Pritom su inozemni gosti ostvarili više od 312.000 dolazaka i više od 1.5 milijuna noćenja.

"Dosadašnja realizacija turističkog prometa pokazuje kako je Hrvatska na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, kvalitetna i dobro pripremljena destinacija. Trenutno u našoj zemlji dnevno boravi više od 100.000 turista, a prvi smo put tu brojku u ovoj godini premašili u petak 28. svibnja. Ušli smo u lipanj u kojem očekujemo daljnje jačanje turističkog prometa, dok najveći broj turista očekujemo u glavnim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu za koje imamo vrlo dobre najave", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Najviše noćenja u hotelima

Pozvao je na daljnje pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Tijekom prvih pet mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru, u Splitsko-dalmatinskoj, i Zadarskoj županiji, dok je na kontinentu, zajedno s gradom Zagrebom, ostvareno više od 712.000 noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja tijekom prvih pet mjeseci ostvareno u Zagrebu, Rovinju, Poreču, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BiH, Poljske itd.

Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvareno je u hotelima (1.2 milijuna), objektima u domaćinstvu (milijun noćenja) i kampovima (682.000).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.