Državni tajnik SAD-a i njegov kubanski kolega razgovarali o zvučnim napadima na američke diplomate

Foto: Hina
 
RAZGOVOR američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, koji se u utorak u Washingtonu sastao s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillom, bio je "odlučan i otvoren", priopćio je u utorak State Department, a Kuba je ocijenila da je susret posvećen "akustičnim napadima" na američke diplomate na Kubi protekao u "ozračju poštovanja".
 
"Razgovor je bio odlučan i otvoren i odražava iskrenu zabrinutost Sjedinjenih Država za sigurnost svog diplomatskog osoblja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert u priopćenju.
 
Tillerson je u razgovoru "istaknuo ozbiljnost situacije i obvezu kubanskih vlasti da po Bečkoj konvenciji štite osoblje veleposlanstva i njihove obitelji", rekla je glasnogovornica.
 
Prvi susret od Trumpovog dolaska u Bijelu kuću
 
Ovo je prvi susret dvojice dužnosnika od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću u siječnju, a održao se bez kamera, na zahtjev kubanske vlade, navodi State Department, ali "državni tajnik će postaviti mnogo pitanja", rekla je Nauert uoči susreta.
 
"Susret je protekao u ozračju poštovanja", ističe pak kubansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, dodajući da su glavna tema bili nerazjašnjeni "zvučni napadi".
 
Parrilla je "opetovao da su kubanske vlasti pristupile tom slučaju ozbiljno, pomno i stručno", navodi se u priopćenju u kojemu se govori i o otvaranju "prioritetne istrage" u samom početku afere i o uvođenju "dodatnih mjera zaštite američkih diplomata i njihovih obitelji".
 
Žrtve pretrpjele potpuni gubitak sluha i oštećenja mozga
 
Kubansko ministarstvo usto ističe da "potpuno ispunjava svoje obveze koje proistječu iz Bečke konvencije" i izražava želju da sa Sjedinjenim Državama nastavi "bilateralni dijalog o temama od zajedničkog interesa".
 
Najmanje 21 zaposlenik američkog veleposlanstva u Havani i članovi njihovih obitelji imali su zdravstvene tegobe koje su liječnici potvrdili, a neki su se morali vratiti u domovinu radi liječenja. Po riječima sindikata američke diplomacije, ti "napadi zvučnim uznemiravanjem" prouzročili su kod nekih žrtava "lakša oštećenja mozga", "potpuni gubitak sluha", ali i "gubitak ravnoteže, jaku glavobolju, spoznajne smetnje i oteknuće mozga".
 
Uzrok tih izgreda zasad nije poznat. Kubanski ministar vanjskih poslova izjavio je prošlog tjedna u UN-u da njegova zemlja nije uspjela utvrditi "uzrok zdravstvenih teškoća američkih diplomatskih dužnosnika", natuknuvši da Kuba nema "dokaza" da je doista riječ o zvučnim napadima. Pozvao je da se taj slučaj "ne politizira". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.