Tjedni pregled Marka Repeckog: Porezni inspektor kao lik iz Balkanskog špijuna

Foto/screenshot: Index/Balkanski špijun

USKORO stižu topliji dani, s njima i turistička sezona, a onda i vijesti o brutalnosti hrvatskih poreznih inspektora. Tako smo ovog tjedna doznali da je jedan ugostitelj iz Novigrada platio kaznu od čak 25 tisuća kuna jer je u novčaniku njegovog konobara inspekcija pronašla napojnicu od 23 kune.

Konobari bi napojnice valjda trebali spremati u gaće

Doduše, radi se o događaju iz rujna prošle godine, no kad krene turistička sezona, takvih će prepada sasvim sigurno biti sve više. Iako manje-više svi imaju naviku ostavljati napojnice po kafićima i restoranima, konobari bi ih valjda trebali spremati u gaće jer je svaka kuna viška koju pronađu po njima prekršaj. U konkretnom slučaju, otišli su i korak dalje, pa je vlasnik tog objekta, kako se vidi iz obrazloženja kazne, optužen za podrivanje sistema. Kao da je tekst obrazloženja pisao Ilija Čvorović, glavni lik Balkanskog Špijuna.

>Ugostitelju 25.000 kn kazne zbog 23 kn viška: "Zašto da ostanem u ovoj državi?"

Bonusi za šefa agencija koja po sili zakona naplaćuje naknade

Ante Lažeta, bivši ravnatelj Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, očito nije bio zadovoljan svojom ravnateljskom plaćom od 20 tisuća kuna neto pa si je odlučio isplaćivati i razne bonuse kojih se u dvije, tri godine skupilo ukupno 400 tisuća kuna. Posebno je zabavno da si je Lažeta kao ravnatelj državne agencije, koja po sili zakona naplaćuje razne naknade, isplaćivao bonuse za uspješno poslovanje, kao da se radi o nekakvom biznisu na slobodnom tržištu. Radi se inače o jednoj od najatraktivnijih državnih agencija s obzirom na to da su im prosječne neto plaće preko 12 tisuća kuna, a imaju blizu 100 zaposlenih, vjerojatno više nego što u Hrvatskoj ima registriranih aviona.

>Šef državne agencije sam sebi isplatio 400 tisuća naših kuna

Trebat će nam 120 godina da dostignemo najrazvijenije zemlje

Stručnjaci Europske banke za obnovu i razvoj zaključili su ono što su i nestručnjaci već odavno znali - da će Hrvatskoj zbog uhljeba trebati 120 godina da dostigne najrazvijenije zemlje. Analizirajući više područja, zaključili su da Hrvatska zaostaje u upravljanju, što vodi nižim investicijama i neefikasnoj alokaciji resursa, na temelju osobnih veza, znači po stranačkim i rodbinskim linijama.

Rezultati istraživana EBRD-a zabrinjavaju jer su pokazali da je Hrvatska po kvaliteti upravljanja bliža zemljama bivše Jugoslavije ili Kavkazu nego Srednjoj Europi. I bez istraživanja je vidljivo koliko su, na primjer, Češka i Slovačka napredovale, neke njihove regije sada su među najbogatijim u Europskoj uniji, dok Hrvatska tapka na mjestu i čeka da je prestigne i Bugarska.

>Hrvatskoj će zbog korupcije trebati 120 godina da dostigne najrazvijenije zemlje

Kuća Ante Vlahovića koja podsjeća na kartonsku kutiju

U središtu pozornosti našla se i kuća Ante Vlahovića, bivšeg čelnog čovjeka Adris Grupe. Vlahović koji se obogatio u privatizaciji Tvornice duhana Rovinj, iz koje je kasnije nastao Adris, kupio je ruševnu kuću od supruge Milana Bandića u središtu Zagreba.

Ruševinu je platio 150 tisuća eura i na njenom mjestu sagradio nešto što s ulične strane podsjeća na kartonsku kutiju u koju su pakirane šteke cigareta. Kuću je projektirao poznati portugalski arhitekt Eduardo Suoto de Moura i hrvatski arhitektonski studio 3LHD. Jesu li vanjski izgled kuće definirali arhitekti ili je Vlahović odlučio penziju provesti u kartonskoj kutiji, nije nam poznato. 

>Tko je Ante Vlahović, vlasnik golemog bunkera usred Zagreba?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.