Tko će doći na čelo Cosa Nostre? Favorit je 85-godišnji vlasnik draguljarnice

Ilustracija: EPA

PROŠLOTJEDNO uhićenje šefa Cosa Nostre Mattea Messine Denara je donijelo olakšanje diljem Italije, ali je istovremeno i otvorilo pitanja o budućnosti mafijaške organizacije. Messina Denaro je priveden 16. siječnja dok je bio na pregledu u bolnici, gdje se liječio od raka. Nalazio se u bijegu od 1993., a u odsutnosti je osuđen zbog ubojstava počinjenih početkom 1990-ih. 

Iako je Messina Denaro bio najtraženiji talijanski bjegunac i glavni šef mafije, neki stručnjaci kažu da nije kontrolirao sve mafijaške klanove, prvenstveno zbog toga što nije iz Palerma, sicilijanske prijestolnice. Ipak, nazivalo ga se "posljednjim kumom" jer je bio posljednji odbjegli član generacije mafijaša koji su osmislili niz bombaških napada i ubojstava početkom 1990-ih.

Salvatore Toto Riina, čovjek koji je nekoć bio "capo di tutti capi", uhićen je 1993., a 2017. je preminuo u zatvoru. Neki stručnjaci koji proučavaju mafiju tvrde da Cosa Nostra već godinama nema vrhovnog vođu, još od smrti Tota Riine, jer se različiti klanovi nisu uspjeli dogovoriti i odabrati jednog šefa. 

85-godišnji vlasnik draguljarnice je favorit za preuzimanje vlasti

Povjesničar John Dickie, autor knjige Cosa Nostra: Konačna povijest sicilijanske mafije, rekao je za Sky News da je mafija razbijena, sugerirajući da bi mogla imati problema pronaći nekoga tko bi vodio skupinu klanova oko Palerma. Tvrdi da je mafijaška "hijerarhija, njezina struktura vodstva, njezina cijela teritorijalna struktura... uvelike poremećena" još od ranih 1990-ih.

"Ne možemo znati detaljno što će se sad dogoditi. Međutim, jedno je sigurno: Cosa Nostra se sastoji od pravila. Na tim pravilima počiva 150 godina, tako da će sigurno implementirati ta pravila kako bi se popravila šteta i stvorila nova struktura vodstva nakon uhićenja", kazala je glavna tužiteljica Palerma Lia Sava, govoreći o budućnosti mafije nedugo nakon uhićenja Messine Denara.

Ako se klanovi doista okupe kako bi izabrali novog šefa, nekoliko se imena nameće u utrci za preuzimanje kontrole nad mafijaškom organizacijom. Kao favorit se nameće 85-godišnji Settimo Mineo. Mineo je vlasnik draguljarnice u Palermu, ali se također smatra jednim od najstarijih šefova mafije. 

Među kandidatima je i ubojica policajca

Mineo, poput mnogih članova mafije, trenutno služi dugotrajnu zatvorsku kaznu, ali u svijetu talijanske mafije nije neobično da šef iz zatvora upravlja organizacijom. Corriere della Sera, vodeće talijanske novine, vjeruju da je među kandidatima i 64-godišnji Giovanni Motisi, većini poznat pod nadimkom Debeljko.

Motisi se nalazi u bijegu od 1998., nakon što je proglašen krivim za ubojstvo policajca, a smatra ga se Riininim ubojicom od najvećeg povjerenja. On je jedan od najtraženijih ljudi u Italiji, a neki čak nagađaju da je možda mrtav. Mediji pišu da je u utrci i 48-godišnji Giuseppe Auteri, mafijaški rizničar. 

"Ovo je kraj mita"

Liderske ambicije navodno ima i 41-godišnji Sandro Capizzi, koji je 2008. zajedno sa svojim ocem Benedettom pokušao silom preuzeti vlast u Cosa Nostri, prije nego što ih je uhitila policija. Ipak, Sandro se trenutno nalazi na slobodi i navodno cilja na poziciju vođe. 

Iako mafija zadržava kontrolu nad Sicilijom i nekim dijelovima gospodarstva, na unosnom tržištu narkotika istisnula ju je 'Ndrangheta, organizacija sa sjedištem u regiji Calabria u južnoj Italiji.

"Messina Denaro bio je posljednji kum, predstavljao je sve tajne Cosa Nostre. Ovo je kraj mita i organizacija će se morati nositi s tim", zaključila je Anna Sergi, stručnjakinja za organizirani kriminal na Sveučilištu Essex.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.