Tko će naslijediti Mahmuda Abasa (87)? "Održavanje izbora je malo vjerojatno"

Foto: EPA

BITKA za nasljednika palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa mogla bi potaknuti masovne prosvjede, njihovo gušenje i nestanak Palestinske samouprave, upozorio je jučer institut Međunarodna krizna skupina (ICG). Abas (87) je predsjednik Palestinske samouprave od 2005., a mandat mu je trebao završiti 2009. Uz to je predsjednik Fatahove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Premda mu je mandat istekao, a izbori nisu održani, Mahmud Abas je ostao na dužnosti, ali mu popularnost s godinama uvelike pada. ICG u svom izvješću kaže da palestinski čelnik, koji je navodno slabog zdravlja, nije odredio nasljednika i da je "oduzeo svaki smisao institucijama" zaduženim za izbor njegova nasljednika.

Postoji mogućnost masovnog prosvjeda

Održavanje izbora za Abasova nasljednika je "malo vjerojatno", ocjenjuje taj institut sa sjedištem u Bruxellesu. Stoga je "nejasno tko će ga i kako zamijeniti", ističe, uz upozorenje da će se svako imenovanje improvizirano u posljednji tren pokazati kao loša odluka.

Kao jedan od mogućih scenarija ICG spominje "masovne prosvjede" na palestinskom teritoriju, "nasilje, pa i pad Palestinske samouprave". ICG objavljuje izvješće dan nakon dolaska Antonyja Blinkena na okupiranu Zapadnu obalu, gdje se američki državni tajnik sastao s Abasom i ponovio poziv na deeskalaciju, nakon novog vala izraelsko-palestinskog nasilja.

Dva su glavna favorita

ICG u izvješću spominje imena obavještajnog čelnika Palestinske samouprave Madžida Faradža i ministra za civilne poslove Huseina al-Šeika, kojeg je Abas postavio za drugog čovjeka PLO-a. Premda ih smatraju utjecajnima unutar Palestinske samouprave i kadrima surađivati s međunarodnom zajednicom, "nijedan od te dvojice nije uspio dobiti njezinu potporu palestinskom društvu", ističe ICG.

U izvješću se spominju imena potencijalnih nasljednika, među kojima predsjednika Palestinskog nogometnog saveza Džibrila Radžuba, premijera Mohameda Štajeha i Mohameda Dalana, bivšeg visokog palestinskog dužnosnika čiji su odnosi s Abasom zahladnjeli i u egzilu je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Svaki od tih ljudi ima svoju mrežu", ističe ICG. No nijedan "ne može letjeti svojim krilima", dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.