Tko je bogatiji, Penava ili Radić?

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/Josip Regovic/Davor Javorovic/Matija Habljak/PIXSELL/TZ Vis

IZBORNA skupština koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a, stranke Domovinski pokret, održat će se ove subote, a članovi te partije moći će birati između dva kandidata za šefa stranke, dosadašnjeg Ivana Penave i "stvarnog" predsjednika Marija Radića.

Ni Radić, a ni Penava ne štede teške riječi jedan protiv drugog, a protekla dva tjedna svjedočimo o raskolu unutar te stranke. No jedna od izjava tijekom te kampanje posebno je zanimljiva. 

Radićeve nekretnine procijenjene su na oko 1.5 milijuna eura

"Mogu reći da sam ja dugi niz godina privatnik, a ova impozantna imovina, ja nisam siguran da ja imam takvu privatnu imovinu kao što ima gospodin Penava. Tu ima posla za neke da ispitaju porijeklo te imovine, malo je toga previše", rekao je Radić o Penavi. No nejasno je odakle Radiću ta nesigurnost s obzirom na to da ima puno više od Penave.

>> Radić: Privatnik sam dugi niz godina, a nemam privatne imovine kao Penava

Prema imovinskoj kartici, Radić u nekretninama ima preko 1.5 milijuna eura, od čega dio pripada njegovoj supruzi, a tek jedna nekretnina je u suvlasništvu s još tri osobe. Radić je tako prijavio dvije kuće s okućnicom u Vukovaru vrijedne ukupno 130 tisuća eura, pet njiva u okolici Vukovara te vinograd u Žrnovu. 

Penava ima nekretnine vrijedne oko 375 tisuća eura

Tu je i mala kuća od svega 22 kvadrata vrijedna 400.000 eura na otoku Korčuli. Supruga je prijavila kuću u Osijeku vrijednu 300.000 eura, kao i vikendicu u Orahovici vrijednu 30.000 eura. Radić je i suvlasnik stana u Zagrebu, kojeg dijeli s poduzetnikom Romeom Krešićem, bivšim zamjenikom šefa SOA-e Josipom Jurčevićem i djelatnikom SOA-e Davorom Franićem, a taj stan je procijenjen na oko 600.000 eura. 

Penavina imovina neusporedivo je manje vrijedna, odnosno procijenjena na ukupno oko 375 tisuća eura, a veći dio nekretnina glasi na suprugu. Penava je tako prijavio kuću Vukovaru vrijednu 70 tisuća eura, kuću na Visu od 220 tisuća eura, vikendicu u Vukovaru koja glasi na suprugu, četiri njive u Sotinu te vinograd u Vukovaru.  

Radić nema automobile, Penava ih ima dva

Radić je trenutačno zastupnik koji posao obavlja volonterski, a i dalje je zaposlen u vlastitoj tvrtki Filir s plaćom od 4710 eura, dok njegova supruga ima plaću od 1275 eura kod istog poslodavca. Radići imaju i godišnje dodatne prihode od 48.000 eura. 

Penava je prijavio plaću od 3122 eura, uz dodatni prihod od 200 eura mjesečno, dok njegova supruga prima plaću u Borovu u visini od 970 eura uz godišnji dodatni prihod u visini od 2850 eura. 

Radić tvrdi da on i njegova obitelj nemaju automobil u vlasništvu, dok Penava ima dva BMW-a 520d iz 2016. godine te Daciju Dokker iz 2013. godine, ukupno procijenjene na oko 26 tisuća eura. 

Neusporedivo bogatstvo u tvrtkama i suvlasništvom nad Pevexom

Radićeva štednja iznosi 75.308 eura, a Penavina 25.000 eura. Dok Penava nema dionica i vlasništva u tvrtkama, upravo tu leži najveće Radićevo bogatstvo. Naime, Radić ima 1187 dionica Pevexa te stopostotni udjel u vlasništvu tvrtke Filir, koja ima 1010 dionica Pevexa. 

Naime, Radić je s vlastitim dionicama te dionicama svoje tvrtke drugi po veličini vlasnik tvrtke Pevex. Podsjetimo kako su prošle godine Radić i Pavle Vujnovac kao dva najveća vlasnika tvrtke pokrenuli prodaju Pevexa, no dobili su daleko manju ponudu od procijenjenih 400 do 500 milijuna eura vrijednosti tvrtke.

S partijskom knjižicom do bogatstva

Prilično je jasno kako Radić financijski neusporedivo bolje stoji od Penave. Radić isto tako kaže, spominjući Penavu, kako tu ima posla za neke da ispitaju porijeklo te imovine. No kako se bogatio Penava, a kako Radić?

Penava je rođen u prosincu 1974. godine u Vukovaru, diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te se nakon toga vratio u Vukovar, gdje je bio zaposlen kao profesor Tjelesnog odgoja u Ekonomskoj školi. Kasnije je postao i ravnatelj te škole. 

Kao ravnatelj škole od 2009. do 2014. godine imao je prosječnu neto plaću od 8750 kuna, a tu je i naknada koju je imao kao član gradskog vijeća grada Vukovara od oko 1000 kuna mjesečno. Njegova supruga imala je u prosjeku tri tisuće kuna plaću u Borovu. 

Afera s kućom na Visu

Uzlet kreće s partijskom knjižicom HDZ-a te pobjedom na lokalnim izborima u Vukovaru. Kao gradonačelnik, 2014. godine prijavio je prvu plaću u visini od 15.951 kuna, odnosno malo više od 2100 eura. Ta plaća kasnije je rasla, a danas prima 2794 eura. Uz Penavino ime vezana je i dosad nerazjašnjena afera. Naime, kako su otkrile Index istrage, njegovi roditelji dobili su državni stan u vrijeme kad su već imali nekretninu na Visu. 

Penave su kupili kuću na Visu, a onda im je država darovala stan u Vukovaru

Nakon našeg članka o kući na Visu, portal Telegram otkrio je da su, uoči dobivanja stana, roditelji Ivana Penave na njega i sestru prepisali dvije nekretnine u Vukovaru. 

Kuću u Ulici Josipa bana Jelačića dali su Danijeli Penavi, a Ivanu Penavi pripala je nekretnina u Dubrovačkoj ulici. Ta je kuća bila suvlasništvo njegove obitelji, u kojoj je Penavin otac imao jednu trećinu. 

Ključno poznanstvo s Vujnovcem

Radić je rođen 1970. godine, a počeci njegova poduzetništva kreću od 1994. godine, kada je osnovao tvrtku Dicentra sa svojim rođakom Juricom Lovrinčevićem. Prvi poslovi bili su kupovina hladnjače i prodaja sladoleda da bi postali zastupnici nekih proizvoda izvan Hrvatske. 

Za Radića je bitna i 2000. godina, kada osniva svoju drugu tvrtku Filir, koja je aktivna i danas s 50.6 milijuna eura prihoda. No zaista ključna godina za Radića bila je 2008., kada se uključuje u vlasničku strukturu Peveca, koja je povećana jer su Radićeve tvrtke Filir i Dicentra imala potraživanja prema toj tvrtki koja su pretvorena u udjele. 

Ključnu ulogu za preuzimanje te tvrtke odigrao je Pavle Vujnovac, Radićev dugogodišnji prijatelj. U jednom od ranijih intervjua Radić je priznao da je upravo on zvao Vujnovca da se uključi u projekt Pevex. Naime, od Peveca u stečaju vrlo brzo je nastao uspješni Pevex, kojeg se danas procjenjuje na oko 400 do 500 milijuna eura.

Zdravko Pevec: Uništila me gospodarsko-politička sprega 

"Oni su se za mizerni novac domogli ekstremnog bogatstva. Ova priča je klasična spletka u kojoj je gospodarsko-politička sprega uspjela dokrajčiti uspješnog poduzetnika Zdravka Peveca te na temeljima njegova uspjeha i rada izgraditi poslovno carstvo preko kojeg su nedugo krenuli i u osvajanje onog političkog", kaže na temu preuzimanja, odnosno otimanja osnivač Peveca Zdravko Pevec, misleći na Radića i Vujnovca. 

>> Tko je Mario Radić, bogati politički tajnik kojeg optužuju za Škorinu ostavku?

Pevec tvrdi i da su upravo njih dvojica izmanipulirala brojne branitelje Domovinskog rata, kojima je hrvatska država nakon provedenog stečaja tvrtke Pevec dodijelila dionice navodno bezvrijednoga Peveca. 

U današnjoj strukturi vlasništva Pevexa najviše udjela, i to 36.69 posto, drži Sustainable Solutions Holding (SSH). Riječ je o investicijskom holdingu u vlasništvu Pavle Vujnovca. Radić osobno ima 8.99 posto udjela, a njegova tvrtka Filir 7.65 posto. 

Valja naglasiti da je Radić vlasnički izašao iz tvrtke Dicentra nakon sukoba s Juricom Lovrinčevićem, koji se kao posebni savjetnik bivšeg HDZ-ova ministra gospodarstva Davora Filipovića našao u aferi Mreža. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.