Tko je budući ministar Erlić? U HDZ ušao s 18, otac mu je poznati USKOK-ov optuženik

ŠIME ERLIĆ po svemu sudeći budući je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na tom bi mjestu trebao zamijeniti Natašu Tramišak.

Plenković je već bio pokušao smijeniti Tramišak kada je proljetos rekonstrukcijom obuhvatio Uskokove osumnjičenike i Tomislava Ćorića, ali od smjene je odustao jer joj se protivio potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, na čiji je prijedlog Tramišak i došla u vladu.

Tko je Šime Erlić?

Plenković navodno Tramišak i dalje zamjera što mu nije rekla za prijetnje koje je kao ministrica dobivala te što s njom nije uspostavio odnos povjerenja. Premijer će ovoga puta, čini se, uspjeti u svom naumu. 

No tko je Šime Erlić, nova osoba od Plenkovićevog povjerenja? Rođen je u Zadru 1985. godine. Specijalizirao je na poslijediplomskom studiju u području "Lokalnog ekonomskog razvoja" pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je zaposlen u Razvojnoj agenciji Zadarske županije, a obnašao je i dužnost pročelnika za EU fondove Grada Zadra.

Dojučerašnji je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja te je sad tako dobio priliku i voditi ovaj resor. Radi se o članu HDZ-a od 2003. godine. U stranku se učlanio, dakle, s 18 godina. Trenutno je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zadra.

U imovinsku karticu uvrstio i bicikl

Prema podacima iz imovinske kartice, zarađivao je bruto 23.503.38 kuna kao državni tajnik. Njegova neto plaća iznosila je 15.814.17 kuna. Zadužio se 2021. godine u Privrednoj banci za 40.000 eura, ali i u OTP banci za 102.900 kuna. Vlasnik je stana u Zadru površine 50.65 metara kvadratnih. Navodi se kako je stan pribavio nasljedstvom i zaduženjem kod banke.

Vlasnik je i automobila Peugeot 5008, vrijednosti 170.000 kn. U imovinskoj kartici je navedena i ušteđevina njegove supruge u iznosu od 18.000 kuna.

Kad je tek postao državni tajnik, on je u svojoj imovinskoj kartici uvrstio i da je vlasnik - bicikla. Radi se o biciklu marke TREK Fx3 vrijednog 6500 kuna.

Otac mu uhićen s Renom Sinovčićem

Erlićev otac je Novica Erlić, lokalni poduzetnik i nekadašnji direktor NK Zadar, koji je uhićen s Renom Sinovčićem 2014. godine zbog sumnji u izvlačenje novca iz kluba. Radi se o aferi Ribar, u kojoj se Reno Sinovčić te još sedmero ljudi, među kojima je Novica Erlić, povezuje s izvlačenjem 120 milijuna kuna.

Koji je mogući krimen Erlića? Prema optužnici Uskoka, tadašnji direktor Erlić potpisao je pozajmice koje je Sinovčić navodno ugovorio s igračima u ukupnom iznosu od 43.2 milijuna kuna. Sinovčiću, koji je figurirao kao vanjski suradnik NK Zadra, iz NK Zadar je na osnovu tog navodnog duga isplaćeno 17.3 milijuna kuna.

Afera s dodjelom sredstava

Nedavno je Novica Erlić ponovo bio u fokusu interesa zadarske javnosti. Vijećnik Županijske skupštine Marko Pupić Bakrač kazao je na sjednici Županijske skupštine da je Zadarska županija nedavno dodijelila sredstva za povećanje konkurentnosti, a među dobitnicima sredstava je i tvrtka Novice Erlića. Dodao je kako je Erlićeva supruga u Županiji voditeljica odsjeka, a njezin je e-mail naveden kao kontakt tvrtke.

"Zanima me koristite li vi, gospodine župane, sklonost delinkvenciji Novice Erlića i njegovu pohlepu da biste uništili karijeru Šime Erlića koji vam je možda unutarstranački konkurent?" naveo je Pupić Bakrač, donosi Zadarski. Dio zadarskih medija pisao je i kako ova afera može utjecati na kandidaturu Erlića za budućeg gradonačelnika Zadra, s kojom ga se povezivalo.

Skupljanje potpisa u zgradi Vodovoda

Index je pisao o aferi sa skupljanjem potpisa za HDZ u gradskoj tvrtki Vodovod. Naime, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Zadru Daniel Radeta na Facebooku je objavio snimku na kojoj se vidi da nepoznati muškarac ulazi u prostorije Vodovoda i potpisuje kandidaturu za Branka Dukića, HDZ-ovog gradonačelnika Zadra.

 

Muškarca, koji tvrdi da ga je državni tajnik Šime Erlić poslao u prostorije Vodovoda, šalju od jednog šaltera do drugog, sve dok na kraju ne dođe u ured u kojem se potpisao na listu. "Što kod mene, majke ti mile, to direktor skuplja potpise", kaže mu djelatnica.

Nakon kratke zabune oko toga je li muškarac došao odnijeti potpise u Grad ili dati svoj potpis za Dukića, djelatnica kaže da joj je direktor Tomislav Matek rekao da skuplja potpise u svom odjelu. "Meni je on dao da skupim potpise kod ovih mojih", čuje se na snimci.

"HDZ iza toga ne stoji"

Prozvani Šime Erlić je za Zadarski.hr komentirao snimku. "HDZ iza toga ne stoji. HDZ prikuplja potpise organizirano isključivo putem svojih temeljnih ogranaka, što je i objavljeno danas u medijima. Branko Dukić je omiljena osoba u Zadru i mnogi članovi i simpatizeri samoinicijativno prikupljaju potpise, a to im nitko ne može zabraniti", rekao je Erlić.

Zatim je rekao kako je ovdje zapravo problem - neovlašteno snimanje. "Problem je ovdje neovlašteno predstavljanje i snimanje, što je protuzakonito te ujedno sramotno postupanje zadarskog SDP-a. Očito su izrevoltirani činjenicom da smo samo preko jednog vikenda prikupili više nego dovoljan broj potpisa podrške za našeg kandidata", zaključio je.

Nepostavljanje ograde

Oporbeni političari u Zadru su mu zamjerali i nepostavljanje ograde na zadarske zidine.

''U vladi Andreja Plenkovića sjedi državni tajnik koji je prije četiri godine, nakon još jednog tragičnog pada u neograđenu rupu izjavio 'kako je dogovor s konzervatorima postignut i kako kreću s raspisivanjem natječaja za postavljanje ograde''', napisao je na svom Facebooku predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta misleći na Erlića.

"Četiri godine nakon, 7.7.2022. na istom mjestu u sličnim okolnostima ponavlja se još jedan tragičan događaj s još jednim smrtnim ishodom. Isti dan saznajemo kako nitko iz Grada Zadra nikada nije tražio od konzervatora suglasnost za postavljanje ograde na dijelu bedema gdje su život izgubile dvije osobe!

Dakle, nečija laž i obmana direktno su rezultirale još jednom tragedijom i izgubljenim životom, a taj netko možda sjedi u vladi Republike Hrvatske. Tko je i zašto lagao javnost? Hoće li netko napokon preuzeti odgovornost?" naveo je Radeta.

Komentira i rad medija

U intervjuu koji je dao za Zadar News osvrnuo se i na rad medija te je apostrofirao i Index.

"Morate paziti što pišete i morate pisati stvari koje su provjerene. Morate prenositi informacije koje su temeljene na izvorima, a ne na rekla-kazala pričama. Ja čak mislim da Zadar News ne mora biti nama naklonjen, evo ni Index.hr nama nije naklonjen" jedna je od misli Erlića iz tog intervjua.