Tko je Darko Horvat, ministar koji je rekao da se na Baniji sprema previše hrane?

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

MINISTAR graditeljstva Darko Horvat posljednjih dana puni medijske stupce svojim izjavama o stanju s prehranom na potresom pogođenoj Baniji.

"Hvala članovima HKG i HOK-a što kuhaju na Baniji"

Horvatu je, čini se, jako teško zahvaliti se kuharima volonterima koji su od prvog dana na terenu i kuhaju za ljude s potresom pogođenih područja, i ne samo za njih već njihove obroke jedu i volonteri Crvenog križa, spašavatelji i vojnici koji se nađu tamo, civili koji danonoćno pomažu stanovništvu...

Pa umjesto klasične zahvale kuharima, zahvalio se "članovima Hrvatske gospodarske komore i članovima Hrvatske obrtničke komore". Istina jest da su većina ili neki od njih članovi komora, no mnogi su prisilno članovi komora jer tako nalaže zakon i na Baniju nisu došli kao članovi tih komora ni u dogovoru s njima.

"Isto tako treba posebno istaknuti i djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i lokalnih stožera, kao i članove Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, koji su se također promptno odazvali te započeli s pripremom toplih obroka", citiramo ministra Horvata.

"Priprema se previše obroka"

"Količina dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15.000 i mi smo mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka koji je potrebno pripremati. Od ponedjeljka uvodimo organizirani segment pripreme toplih obroka. Volonteri će biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni", izjavio je Horvat u petak. Rekao je i kako od ponedjeljka taj posao preuzima državna tvrtka Pleter kako bi se osigurala veća sigurnost u pripremi hrane.

Ponedjeljak je danas, a Pleter kuhanje preuzima tek u srijedu.

Tu treba spomenuti i Horvatovog kolegu ministra Aladrovića koji je rekao kako će Ministarstvo odrediti tko ima pravo na besplatan obrok.

"Ministarstvo će odrediti tko ima pravo na besplatan obrok, a zatim će Crveni križ, civilna zaštita ili vojska osigurati da obroci dođu do građana kojima su potrebni", rekao je Aladrović.

"Nema potrebe za prognaničkim naseljem"

Ministar Horvat jučer je ustvrdio i da nema potrebe za prognaničkim naseljem Mala Gorica, no čini se da je netko iz njegove vlade i njegovog stožera ipak odlučio da ima potrebe.

Od jučer je na terenu vojska koja priprema naselje za prihvat ljudi.

"Hyundai dolazi u Hrvatsku"

Podsjetimo i na izjave iz 2018. godine kada je iz vlade, odnosno iz krugova bliskih Horvatu, puštena informacija da automobilski gigant Hyundai otvara tvornicu u Hrvatskoj. Istina je bila da su iz Horvatovog Ministarstva pozvali pet giganta automobilske industrije da izgrade pogon u Hrvatskoj, a da su onda istrčali s informacijom da Hyundai dolazi u Hrvatsku bez potvrde iz te kompanije.

Odgovarajući tada na upit novinara je li točna informacija da Hyundai dolazi u Varaždin, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku nema još nikakve potvrdne informacije da bilo koja respektabilna autoindustrija dolazi u Hrvatsku, ali da je pozvao četiri, odnosno pet ključnih aktera u autoindustriji te da je Hyundai među njima.

Na dodatno pitanje ima li ikakvu potvrdnu informaciju, Horvat je odgovorio da nema. Podsjetimo, to je bilo prije nešto više od dvije godine. Niti jedan automobilski gigant od tih 4-5 nema i ne gradi tvornicu u Hrvatsku.

Godinu dana kasnije, u Poslovnom dnevniku, prenesena je izjava Horvata s HUP-ove konferencije: "Sutra počinju razgovori s gospođom Merkel o tome da VW realizira svoju investiciju u Hrvatskoj, a vlada je sastavila ponudu za VW te pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milijun kvadrata zemljišta i svi drugi uvjeti, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari".

Horvat se drugog jutra pokušao izvući te je rekao da nije davao konkretne izjave o dolasku VW-a u Hrvatskoj. "U ovom trenutku razgovarati o VW-u je puno, puno preuranjeno, svjesni činjenice da je VW privatna kompanija i o investiciji ne odlučuje gospođa Merkel, nego menadžment“, rekao je.

Tko je Horvat uopće?

Darko Horvat bio je HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta od siječnja do listopada 2016. godine, kada je predsjednik vlade bio Tihomir Orešković, a prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko. Karamarko je bio potpredsjednik do 21. lipnja, kada je morao otići zbog Afere Konzultantica.

Horvat je Karamarka glorificirao još 2014. godine. "HDZ se vratio korijenima, a pod vodstvom Tomislava Karamarka niže pobjedu za pobjedom!" rekao je tada.

Kako je Index pisao početkom 2017., Darko Horvat cijelo je vrijeme uz Tomislava Karamarka bio glavni protivnik arbitraže s MOL-om, smatrajući da se s Mađarima trebalo dogovoriti, dok se većina političara nadala da će na taj način srušiti Sanaderov koruptivni ugovor. Nakon toga se otvoreno protivio Plenkovićevoj struji koja bi za potrebe kupnje Ine prodala 25 posto dionica kroz inicijalnu javnu ponudu, što znači da bi dionice mogli kupiti građani ili mirovinski fondovi.

Pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa, Horvat je predlagao da se novac za Inu namakne na druge načine, a da se HEP-u pronađe strateški partner koji bi omogućio gradnju novih energetskih kapaciteta.

Za jedan medij kazao je kako je krivo shvaćen, no teško se oteti dojmu da ipak nije bio krivo shvaćen kad je zagovarao hrvatsko-mađarsko-rusko povezivanje.

Unatoč svemu tome, nekoliko mjeseci kasnije, postaje potpredsjednik HDZ-a. Godine 2018. postaje ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, a 2020. ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Životopis Darka Horvata

Darko Horvat rođen je 28. rujna 1970. i živi u Donjoj Dubravi u Međimurju. Prije nekoliko godina bio je ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Inače je diplomirani inženjer elektrotehnike. U CV-u se pohvalio brojnim stručnim certifikatima i članstvima u međunarodnim udruženjima. Od 2009. do 2011. bio je predsjednik Nadzornog odbora HEP-a i Plinacroa.

Darko Horvat by Anonymous Y1hgwmi on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.