Tko je gazda firme koja gori? Dugovao državi pa mu pomagao Šeks, surađivao s Gopcem

Foto: Davor Javorovic, Marko Mrkonjic, Igor Kralj/PIXSELL

U osječkom prigradskom naselju Brijest došlo je do ogromnog požara u krugu dvorišta tvrtke Drava International, koja se bavi prerađivanjem PET ambalaže.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Župan: Svi mi koji ovdje živimo znali smo da će doći do ove katastrofe

Prema zadnjim informacijama, požar gasi oko 180 vatrogasaca s 82 vozila. Ozlijeđena su tri vatrogasaca, od kojih jedan teže. On je prilikom gašenja upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek.

 

Opasnost prijeti i građanima koji su izloženi dimu. Iz Općine Antunovac zamolili su građane da se zbog specifičnosti požara suzdrže od nepotrebnih izlazaka na otvoreno. Zanimljive poruke su nakon izbijanja požara uputili župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

"Dim je preuzeo ogroman dio naše županije, trebat će puno vremena da se potpuno iščisti. Još par dana će se požarište paziti. Neka se pošalju forenzičari iz Zagreba ovdje kako bi se utvrdili propusti", kazao je župan Ivan Anušić.

"Svi mi koji ovdje živimo znali smo da će doći do ove katastrofe, očekujemo odgovore, ali ovdje se moraju uključiti više instance", dodao je Anušić.

"Ljude koji tu rade smo zbrinuli u Gradskoj dvorani Jug 2. Škola i nastava se odvijaju normalno, a nadovezao bih se na župana i uputio bih zahtjev da se istraži kako je bilo moguće da se plastika ovdje godinama odlaže na ovaj način", kazao je.

Ovo je četvrti veći požar u toj tvrtki, ranije poginula jedna osoba

Ovo je četvrti veći požar u tvrtki Drava International. Jedan od četiriju prijašnjih požara izbio je 2011. i imao kobne posljedice za 34-godišnju radnicu, koja je preminula.

Tada je bilo pet ozlijeđenih osoba. Sve radnice kobnog su jutra čistile skladišne hale Drava Internationala. Konkretno, radi se o hali koja je bila dio propale Tvornice žigica Drava, poduzeća koje je cijelu Jugoslaviju opskrbljivalo šibicama.

Radnica je tijekom čišćenja, kako su pisali mediji, ne znajući što se nalazi u limenoj kanti bila ubacila metalnu šipku u nju. Došlo je do iskrenja i smjesa za izradu šibica se zapalila i eksplodirala.

Uslijed eksplozije izbio je požar, koji je zahvatio strop hale i krov. Mediji su tada pisali da su vatrogasci i ranije na istom prostoru često morali intervenirati gašenjem manjih ili većih požara.

Gorjelo i 2015. i 2016. godine...

Bilo je to još dok je pogon bio u strogom centru Osijeka, prije preseljenja u Brijest. Novi požar izbio je u veljači 2015. godine. Tada su planuli spremnici u kojima se nalazilo nekoliko tisuća litara nafte, a požar je zaprijetio širenjem na pogon sa skupocjenim strojevima i ogromnim količinama polietilentereftalata.

Uzrok je bio tehničke prirode, izazvan probojem izolacije na glavnim električnim vodovima od agregata prema hali, a uslijed taljenja vodova zahvaćeni su i spremnici za gorivo, izvijestila je osječko-baranjska policija.

U hali s gorivom požar je izbio oko 20:40, ugašen je oko 23:30 i u njemu nitko nije ozlijeđen. Šteta se procjenjivala na nekoliko stotina tisuća kuna.

Već sljedeće godine, 14. studenog 2016., izbio je novi požar kad je u šahtovima došlo do zapaljenja gorive tekućine, najvjerojatnije smjese vode i nafte koja je nastala ispiranjem spremnika s naftom.

Vatra je ugašena u roku od sat vremena, čime je spriječeno širenje na instalacije i kanalizaciju. U požaru je jedan radnik bio lakše ozlijeđen.

Nekoliko mjeseci kasnije, 8. srpnja 2017. godine, osječki vatrogasci su u jutarnjim satima gasili požar na stroju u tvrtki Drava International. Iako se ovaj put nije radilo o velikom požaru, zbog velike količine dima vatrogasci su zatražili da se radnici evakuiraju.

Firma dobro posluje, hvali se strojem proizvedenim u NASA-i

Tvrtka Drava International, prema podacima s Poslovne, ima 488 zaposlenih. Uprihodila je 56.02 milijuna eura u 2022. godini te ostvarila dobit od 6.3 milijuna eura. Radi se o najvećoj hrvatskoj firmi za preradu plastike. Vlasnik je Zvonko Bede. Kao članovi društva još se navode Marko Bede (sin Zvonke Bede) i Snježana Alerić.

Dvorište tvrtke prostire se na čak 86 hektara u osječkom prigradskom naselju Brijest. Kako su mediji izvještavali, lani je u njega montiran i “svemirski” stroj za proizvodnju nafte od plastike, čija je turbina proizvedena u postrojenjima NASA-e u Meksiku. Stroj je plaćen 2.2 milijuna eura.

Među suvlasnicima su bili i neformalni vladar hrvatskog rukometa Zoran Gobac i Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića. Gopca i Vukojevića više se ne spominje u vlasničkoj strukturi firme. Oni su 2017. izašli iz firme.

Tko je Zvonko Bede?

Tko je Zvonko Bede? Navodi se i kao član Uprave Drava savjetovanja, Eko-brijesta i Beme. Vlasnik tvrtke Drava International danas je rekao kako misli da je požar podmetnut.

"Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je netko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je netko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura 10 stupnjeva?" kazao je Bede za Jutarnji.

Nekoć je bio predsjednik Uprave Eko-Slavonije, član uprave Eko-Osijeka, Dosega, GT Litokartona, direktor Plasteksa, član uprave Na-me, predsjednik Nadzornog odbora Drave d.d. i zamjenik predsjednika Zagrebplasta.

Tvornicu žigica Drava, koja je 1986. proizvela milijardu kutija šibica, Bede je preuzeo 2001. godine u privatizaciji. Te godine tvornica je proizvela 200 milijuna kutija, a prestala je s radom 2003. godine.

Kako je pisala Lupiga, najavljivalo se najprije utrostručenje, pa zatim udvostručenje proizvodnje, ali tvrtka je u travnju 2003. godine uništena.

Tada je objavljeno da Tvornica žigica Drava bilježi gubitke, a preostala 84 radnika poslana su najprije "na čekanje“, a zatim i otpuštena. U srpnju je Glavna skupština izbacila proizvodnju šibica s popisa djelatnosti te tvornice, a prigodno je smanjen i temeljni kapital, s 37.7 milijuna kuna na 12.5 milijuna kuna.

Bede je u privatizaciji preuzeo i druge poznate osječke tvrtke poput Svilane i Litokartona. Obje su propale. Preuzeo je i robnu kuću Nama, koju je prodao Konzumu. Nakon svih ovih epizoda, okrenuo se PET ambalaži, s kojom mu, kako smo napisali, ide jako dobro.

Ostao dužan državi, Šeks mu pomagao s kreditom

U Dravi International nije se prvi put bavio plastikom. Njegov prvi doticaj s ovom vrstom industrije bio je u tvrtki Doseg, koju je ugasio 2008. godine.

Državi je ostao dužan 20 milijuna kuna, a kasnije je strojeve Dosega na dražbi kupila - Drava International i nastavila raditi na istoj lokaciji te propale tvrtke, u osječkoj Drinskoj ulici 121, pisao je tada Jutarnji. Strojevi Dosega bili su opterećeni hipotekom tadašnje Slavonske banke pa ih je ona prodala na dražbi.

Pamtimo i aferu iz 2010. godine kad se za njega zauzimao Vladimir Šeks. Mediji su tada pisali kako je Šeks zahtijevao da Bedeova tvrtka Drava International dobije povoljne kredite na aukciji Hrvatske agencije za obnovu i razvoj (HBOR) za proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje.

Kasnije je Zoran Gobac rekao da HBOR nije financirao Dravu International.

"Počelo nam se imputirati da smo uz Šeksovu pomoć dobili privilegirani kredit HBOR-a. Od te ustanove nismo dobili nikakav kredit. Jedno smo vrijeme tražili da nam HBOR sufinancira kamate, ali ni to nismo uspjeli realizirati. To ne znači da u budućnosti neće biti suradnje između Drave International i HBOR-a", rekao je.

Kumovao propasti najveće konkurencije?

Index je još 2012. pisao da je Drava International tvrtka koja uživa privilegirani status kod vlade Zorana Milanovića. Ova vlada je dopustila stečaj njihove jedine konkurencije BBS d.o.o., a zahvaljujući niskim cijenama otkupa ambalaže, omogućila im je i enorman profit.

Zanimljivo je da je upravo Bede bio svjedok u istrazi DORH-a nad tvrtkom BBS, koja je bila prva domaća tvornica za reciklažu PET ambalaže, te je bio osumnjičen za malverzacije s plastikom. 

Pisali smo te 2012. godine da je to jedinstven primjer rješavanja konkurencije na hrvatskom tržištu. Tada smo podsjetili i da su Gobac i Vukojević dugogodišnji prijatelji SDP-ovog ministra Ante Kotromanovića, s kojim su bili suvlasnici tvrtke za razminiravanje Enigma.

Gobac je u intervjuu Nacionalu odgovorio na pitanje je li točno da su preko svojih skrivenih lobista konkurenciju doveli na rub propasti. Rekao je da to nije točno i da Drava International više pomaže državi nego što država pomaže njihovom poslovanju.