Tko je Mirka Jozić? Firma njenog muža uzela je milijune za čuvanje praznih prostora

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PNUSKOK istražuje poslovanje između Grada Zagreba i zaštitarske tvrtke Bilić-Erić, kojoj su iz proračuna isplaćivani deseci milijuna kuna kako bi čuvala gradske stanove i poslovne prostore.

Kako neslužbeno doznajemo, državne službe nedavno su izuzele dokumentaciju iz gradskih ureda. Jedan od suvlasnika tvrtke Bilić-Erić je Matija Jozić, suprug Mirke Jozić, Bandićeve pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu. 

Unosan posao između Bilić-Erića i Bandićeva Grada otkrili smo još prošle godine

O tome su već prošle godine pisale Index Istrage, a danas je na konferenciji za medije o toj temi govorio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

>> Otkriće Index Istraga: Muž Bandićeve pročelnice dobio posao od 15 milijuna kuna

"Radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, prvenstveno stanova, nešto i poslovnih prostora, a koji je sklopljen u listopadu 2020. godine na iznos od 25 milijuna kuna. Pojedinačni ugovor je sklopljen 2. prosinca prošle godine, za usluge privatne zaštite objekata u vlasništvu Grada Zagreba s tvrtkom Bilić-Erić na jednu godinu. Kad smo radili rebalans, pojavila se situacija da je u tri proračunske stavke bio iznos od 6.9 milijuna za čuvanje objekata u vlasništvu Grada, da bi se račun do 31. srpnja, koji je nastao u tih sedam mjeseci, popeo na 26 i pol milijuna kuna", ispričao je Tomašević. Ukratko, prema njegovu izračunu, Grad je u malo više od pola godine platio čuvanje praznih stanova i poslovnih prostora oko 26.5 milijuna kuna.

"Stanove su čuvali da netko u njih ne provali"

Dodao je pojašnjenje zašto su stanovi uopće čuvani:

"Stanove su čuvali da netko u njih ne provali. A za trošak čuvanja godišnje u dvije godine smo mogli kupiti novi stan. Čuvali su prazne stanove kao da su Fort Knox", rekao je Tomašević, poručujući da je to samo jedan primjer kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom temeljem ugovora koji je potpisan u prosincu 2020. godine i koji je omogućavao različite količine u satima čuvanja i tako se došlo do tog milijunskog iznosa.

U veljači prošle godine Index je pisao da je muž Bandićeve pročelnice dobio posao od 15 milijuna kuna. 

>>Otkriće Index Istraga: Muž Bandićeve pročelnice dobio posao od 15 milijuna kuna

Pisali smo da je zaštitarska tvrtka Bilić-Erić dobila putem natječaja posao zaštite gradske imovine, a tad su nam nadležni u Gradu Zagrebu tvrdili da nema sukoba interesa u tome što je supruga suvlasnika te tvrtke njihova pročelnica. Natječaj je, objašnjavali su nam, transparentno proveden.

Iz Grada Zagreba su nas uvjeravali kako ovdje nema sukoba interesa

Natječaj je naručio Gradski ured za imovinu, a proveo ga je Gradski ured za javnu nabavu. Procijenjena vrijednost bila je 12 milijuna kuna bez PDV-a, a izabrana ponuda bila je teška 11.971.250 kuna bez PDV-a. Na natječaj su se javile tri tvrtke, a, osim Bilić-Erića, tu su bile tvrtka Sokol te VG Teh Security. Ponude Sokola i VG Teh Securityja ocijenjene su kao nepravilne, dok je ponuda Bilić-Erića ocijenjena kao valjana te s maksimalnim brojem mogućih bodova.

Pročelnica Jozić poznata je po tome da je ne samo branila Bandića oko njegovih seksističkih izjava nego ga je, kada su je novinari pitali da to komentira, još i hvalila.

"Jedino mjesto gdje sam uspjela biti nagrađena je Gradska uprava, na čelu s Bandićem"

Naime, nakon niza seksističkih ispada njezinog šefa Bandića u kolovozu 2018. godine branila je višestrukog USKOK-ovog optuženika ustvrdivši da je Gradska uprava jedino mjesto na kojem je uspjela ostvariti svoje ambicije i biti nagrađena za ono što radi. 

"Ja vam mogu prenijeti svoja iskustva s gradonačelnikom ne zato što sjedi ovdje, nego zato što sam u svom životu, u svojih 48 godina, kao žena zaista svega prošla, možemo reći i poniženja. I vjerojatno bih nekada imala i više uspjeha da sam bila muškarac. A jedino gdje sam uspjela zaista ostvariti svoje ambicije i biti nagrađena za ono što radim - to je Gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem", rekla je Jozić nakon što je Bandić izjavio da bi on, da je žensko, svima davao. 

Pročelnica Jozić podržavala je Bandića u seksističkim ispadima prema novinarkama

Jozić se smijuljila i kada se Bandić verbalno iživljavao nad novinarkom Nove TV, a bila je u društvu Ane Stojić Deban, šefice Zagrebačkog holdinga, te Ane Stavljenić Rukavine.

 

>>Bandić se neće ispričati za seksističku izjavu, pročelnica ga hvalila na presici

>>Tko su žene koje se smijulje dok Bandić ponižava novinarku

Tvrtka Bilić-Erić, kojom se danas bavi PNUSKOK, registrirana je u Sesvetama i primarna joj je djelatnost privatna zaštita. Ima oko tisuću zaposlenih, a u 2020. godini imala je prihode od 125 milijuna kuna. Uz Matiju Jozića, suvlasnici su Robert Miljanović i Slavko Petričević. Nikola Bilić-Erić bio je direktor od 2007. godine.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.