Novi ravnatelj HRT-a ima firmu koja je izravna konkurencija HRT-u. HDZ-u je to ok

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ROBERT Šveb je novi ravnatelj Hrvatske radio televizije.

>>Robert Šveb izabran za šefa HRT-a

Šveb je dobio 77 glasova saborskih zastupnika. Protiv je bilo 55 zastupnika. Glasalo ih je ukupno 132. Nitko nije bio suzdržan.

 

Razlog zašto su oporbenjaci zauzeli govornicu

Šveb je bio razlog zašto su oporbeni zastupnici prošlog tjedna zauzeli govornicu i govorili da neće dopustiti njegov izbor za šefa HRT-a, navodeći da je u sukobu interesa.

>>VIDEO Oporba zauzela govornicu u saboru, sjednica prekinuta: "Bit ćemo tu do sutra"

I danas, tijekom izbora Šveba, zastupnici Mosta su napustili sjednicu.

Tko je Robert Šveb i zašto je u sukobu interesa?

Rođen je 1967. godine u Zagrebu. Radi se o diplomiranom inženjeru elektrotehnike, koji je na HRT-u počeo raditi kao informatički tehničar za vrijeme fakulteta. Nakon što je diplomirao, zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Nakon što je napustio HRT, pokrenuo je tvrtku Ro.Ba.Go, zatim i tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju.

U toj je tvrtki radio kao tehnički direktor holdinga, član Izvršnog odbora direktora i kao direktor zagrebačke tvrtke.

Veliki poslovni uspjeh

Kako je još 2007. godine pisao Poslovni.hr, tri godine kasnije njegova je tvrtka postigla vrhunski poslovni uspjeh zauzevši vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa, a iste godine bili su druga tvrtka u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije. Šveb je tih godina sudjelovao u pokretanju ili modernizaciji više od 100 televizija na području SAD-a, Europe, Bliskog istoka, Azije i Afrike.

Galić ga zvao da se vrati na HRT

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića, kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Nekoliko godina kasnije njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. 

Također, njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

Sukob interesa

Njegovo imenovanje je problem zbog mogućeg sukoba interesa.

Naime, tvrtka Ro.Ba.Go u suvlasništvu Roberta Šveba ima desetogodišnju koncesiju za emitiranje sportskog programa na čak pet kanala preko satelita, interneta i kabelskim putem. Na taj način ta je tvrtka izravna konkurencija sportskom programu HRT-a. Recimo i da su drugi suvlasnici Danijel Matijević i Goran Omrčen Čeko.

Kaže da će se povući s mjesta suvlasnika

Inače, Jutarnji je upitao Šveba o odnosu njegove tvrtke prema HRT-u, a on se pozvao na mišljenje pravnika. 

"Moji pravnici tumače da se ta odredba o sukobu interesa odnosi na 'pro futuro' situaciju, dakle ako bih bio izabran za ravnatelja, a ne na sadašnju situaciju kad sam samo kandidat. Kad bih bio izabran i postao dužnosnik, tada bih se, sukladno Zakonu, maknuo iz vlasničke strukture u tvrtkama u kojima sam suvlasnik”, rekao je Šveb za Jutarnji.

Također, saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekla je na sjednici sabora da je "moguće da Šveb, preko druge firme, HRT-u prodaje softver za predvoditelje".

Šveb kao institut sukoba interesa

Zlatko Hasanbegović, pak, nazvao je Šveba pojmom i institutom sukoba interesa.

"On je od sredine devedesetih suvlasnik firmi koje posluju s HRT-om. To je dosad nezabilježeno", rekao je on.

Dodao je Hasanbegović i da je "Šveba nagradio Radmana lukrativnim konzultantskim ugovorom od pola milijuna kuna za savjetovanje o takozvanom restrukturiranju". 

Propustio realizirati prijenos SP-a u rukometu

Dodajmo i da je Šveb već bio na rukovodećim pozicijama na HRT-u. Konkretno, s mjesta glavnog urednika televizijskog informativnog programa dao je 2008. godine ostavku zbog izgubljenih prava za prijenos Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine. Šveb je poručio da drugu odluku nije mogao donijeti, dodajući da bi realizacija televizijskih prava bila nepromišljeno razbacivanje novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.