Tko je Tomo Medved? HDZ-ovac, šatoraš i junak Ledererovog filma Banijska ratna praskozorja

Foto: FAH,YouTube

TOMO Medved novi je ministar branitelja, a predstavio ga je premijer Tihomir Orešković. Tako je, gotovo mjesec i pol dana nakon ostavke Mije Crnoje, popunjeno i posljednje ministarsko mjesto u novoj hrvatskoj Vladi.

> Tomo Medved je novi ministar branitelja: Branitelji će sudjelovati u radu ministarstva


Iako je pripadnik HDZ-a, Tomo Medved do sada je široj javnosti bio prilično nepoznat. Ovaj predsjednik Udruge veterana Tigrova rođen je u Šiljkovaći u općini Cetingrad.

U studenom 1990. godine dragovoljno se javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUPA-a Rakitje. Godine 1991. postavljen je na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, a uskoro je postao i zapovjednik satnije.

Tomo Medved jedan je od junaka filma Banijska ratna praskozorja čuvenog snimatelja Gordana Lederera koji je snimio neke od kadrova koji će obilježiti Domovinski rat.
Štoviše, upravo je Medved bio taj koji je za smrtno ranjenog Lederera pokušao osigurati helikopter da ga preveze u bolnicu. Medved je helikopter pokušao dobiti od generala JNA Andrije Rašete, ali pomoć nikada nije stigla, a Lederer je iskrvario i kolima hitne pomoći.

Nakon završetka Domovinskog rata, Medved nastavlja vojnu karijeru. Obnaša visoke dužnosti u sastavu OSRH-a, a u srpnju 2006. godine preuzima dužnost savjetnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za kopnenu vojsku.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Jelačić. Čin brigadnog generala dobio je 2009. godine, a odlikovan je i nizom najviših državnih odličja poput Reda kneza Domagoja.

Aktivno je sudjelovao u prosvjedu u Savskoj.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.